Σεισμός Αρκαλοχωρίου: Νέα μέτρα για την επιτάχυνση της αποκατάστασης

Από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προωθούνται μια σειρά από παρεμβάσεις όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου μετά το σεισμό, όπως:

  • Η ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου με νέους συμβασιούχους μηχανικούς, αλλά και με την αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού του ΤΑΕΦΚ Χανίων.
  • Ο εξορθολογισμός της προσωρινής στέγασης στους υπάρχοντες οικισμούς, ώστε οι οικίσκοι να αξιοποιηθούν από τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.
  • Η τροποποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής, με ειδικές πράξεις, για τη διευκόλυνση των δικαιούχων και τη μείωση του υπηρεσιακού φόρτου όσον αφορά τις περιπτώσεις των κατάλληλων για χρήση κτιρίων («πράσινα»).
  • Ο ορισμός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε διάσταση της διαδικασίας, ώστε να βελτιωθεί – σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο και με τους ιδιώτες μηχανικούς – η ροή υποβολής φακέλων και εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία.
  • Η συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης προς το Δήμο Μινώα – Πεδιάδος και τις επόμενες ημέρες δρομολογείται η πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ και έπεται συνέχεια.
  • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της πρώτης αρωγής για την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Η διαμόρφωση ενός νέου σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων – σε συνέχεια των τριών που έχουν προηγηθεί – για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και του Θραψανού.

Παράλληλα, σε συνέχεια της σχετικής ανάθεσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υπέβαλε τη μελέτη για την ανασυγκρότηση της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, η οποία και θα αποτελέσει το υπόβαθρο για μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα στην περιοχή.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως την επόμενη περίοδο κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή της Κρήτης, στο πλαίσιο της συνέχισης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά το σεισμό.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου. Σήμερα είχαμε  συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον νεοεκλεγέντα τον Δήμαρχο Μινώα – Πεδιάδος Βασίλη Κεγκέρογλου,  τον Πρόεδρο του  Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου Γιώργο Μπορμπαντωνάκη, την Γενική Διευθύντρια Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Μαρία Κλεάνθη, την Βάσω Κουση (ΓΔΑΕΦΚ), την Καλλιόπη Τετώρου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και όλους τους αρμόδιους φορείς. Στη σύσκεψη έγινε  καταγραφή της κατάστασης αλλά και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Σχεδιάσαμε τα επόμενα βήματα και πήραμε μέτρα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης. Με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πληγέντες έχοντας ως μοναδικό μας γνώμονα τη λήψη αποφάσεων που θα διασφαλίζουν ένα ασφαλές αύριο για τους κατοίκους και την περιοχή».

 

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε:

«Η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου μετά το σεισμό του 2021, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζεται, με αλλαγές, με προσθήκες, αλλά και με νέα μέτρα. Υλοποίηση ενός σχεδίου που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρ’ όλο το μεγάλο φόρτο που έχει προκύψει στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης το προηγούμενο έτος για την πατρίδα μας. Και συνεχίζουμε την υλοποίηση σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους φορείς, διατηρώντας το βλέμμα μας και στην επόμενη ημέρα για την περιοχή μέσα από την αξιοποίηση της μελέτης για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της περιοχής που κατατέθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Έτσι, παράλληλα με την θεσμοθέτηση και την δρομολόγηση των συστατικών του σχεδίου της Κυβέρνησης, την επόμενη περίοδο θα βρεθούμε ξανά στο πεδίο και στο Ηράκλειο».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις