Κομισιόν: «Αμελητέες» οι εισαγωγές ρωσικών σιτηρών στην Πολωνία

Καθώς η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τα βήματα της Λετονίας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, αποσταθεροποιούν την πολωνική αγορά, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski παρεμβαίνει για να διαψεύσει ότι οι ρωσικές εισαγωγές σιτηρών στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα είναι σημαντικές.

«Οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία στην Πολωνία είναι αμελητέες», δήλωσε ο Wojciechowski με ανάρτησή του στο X την Τρίτη (5 Μαρτίου), προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στην ΕΕ είναι η Ιταλία, η Λετονία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Η δήλωσή του έρχεται σε απάντηση αρκετών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που υποστηρίζουν ότι τα Ρωσικά σιτηρά κατακλύζουν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.gr οι εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία έχουν προκαλέσει το έντονο κύμα διαμαρτυριών από τους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης τους τελευταίους μήνες.

Αφού η Λετονία ενέκρινε την απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις 22 Φεβρουαρίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk ανακοίνωσε μια εβδομάδα αργότερα ότι η κυβέρνησή του θα «μελετήσει προσεκτικά» την απόφαση και δεν αποκλείεται να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους τη Δευτέρα (4 Μαρτίου) με τη Λιθουανή ομόλογό του Ingrida Szimonyte, ο Tusk δήλωσε ότι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει κυρώσεις σε ρωσικά και λευκορωσικά γεωργικά προϊόντα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια κοινή απόφαση θα είναι ασύγκριτα πιο αποτελεσματική από τις μεμονωμένες αποφάσεις των χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία ήταν η τελευταία χώρα που συμμετείχε στη συζήτηση, με τον υπουργό Γεωργίας Kęstutis Navickas να δηλώνει την Τρίτη ότι, αν και η εισαγωγή μονομερούς απαγόρευσης των ρωσικών σιτηρών στη Λιθουανία θα κινδύνευε να παραβιάσει τις διεθνείς συμφωνίες, θα υποστήριζε την εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αρκετά μέλη του κοινοβουλίου στο Βίλνιους πιέζουν για μονομερή απαγόρευση. «Θα [βοηθούσαμε] τη δική μας αγορά και [θα βοηθούσαμε] επίσης τους Πολωνούς», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών υποθέσεων στο εθνικό κοινοβούλιο.

Ουκρανία σιτηρά

Καθώς η ΕΕ κινείται προς την επέκταση της απελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία, οι Πολωνοί αγρότες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία.

Η ΕΕ ήρε προσωρινά τους περιορισμούς στις εισαγωγές από το Κίεβο τον Ιούνιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, η οποία οδήγησε σε εισροή ουκρανικών προϊόντων στο μπλοκ και οδήγησε σε πτώση των τιμών, ιδίως στις χώρες της πρώτης γραμμής – Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Ρουμανία.

Η ψηφοφορία για την ανανέωση των εμπορικών πλεονεκτημάτων θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INTA).

Εν τω μεταξύ, η Βαρσοβία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κίεβο για την αντιμετώπιση των εντάσεων στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα, όπου Πολωνοί αγρότες έχουν οργανώσει μπλόκα και έχουν απορρίψει ουκρανικά σιτηρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Την 1η Μαρτίου, οι Πολωνοί αγρότες άνοιξαν άλλο ένα μέτωπο και προκάλεσαν αναστάτωση στα σύνορα με τη Λιθουανία, συνοδεύοντας Πολωνούς επιθεωρητές που έλεγχαν φορτηγά που εισέρχονταν στην Πολωνία για να βεβαιωθούν ότι δεν μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις