Συμφωνία για τους κανόνες προστασίας φυτών στην ΕΕ από παράσιτα!

Το απόγευμα της Τρίτης, οι διαπραγματευτές από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού για τα προστατευτικά μέτρα κατά των παρασίτων των φυτών.

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι μια ομάδα έκτακτης ανάγκης φυτοϋγειονομικής περίθαλψης της Ένωσης θα συνδράμει τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματός τους, με μέτρα που αποτρέπουν την εκδήλωση επιδημιών ενώσεων καραντίνας και επιβλαβών οργανισμών που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα παράσιτα καραντίνας. Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή και θα διορίζονται από τα κράτη μέλη.

Μια άλλη αλλαγή του νόμου που συμφωνήθηκε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι η υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να θεσπίσουν νέα πολυετή προγράμματα για έρευνες με βάση τον κίνδυνο που διασφαλίζουν την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών κάθε πέντε έως δέκα χρόνια και να επανεξετάζουν και να ενημερώνουν τα προγράμματα με βάση τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της οικείας επικράτειας.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας της Ένωσης αλλά και για ελεγχόμενους επιβλαβείς οργανισμούς εκτός καραντίνας, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES) , επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτότυπου φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού.

Επόμενα βήματα

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα για να καταστεί δεσμευτικός νόμος.

Ιστορικό

Ο νόμος για την υγεία των φυτών ορίζει κανόνες για την προστασία της ΕΕ από την είσοδο και εξάπλωση νέων παρασίτων φυτών («Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και την καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Στις 17 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε αναθεώρηση των κανόνων προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότεροι και ευκολότεροι στην εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις