FAO: Περαιτέρω μείωση του δείκτη τιμών τροφίμων το Φεβρουάριο

Ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκε για έβδομο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές για όλα τα κύρια δημητριακά υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των τιμών της ζάχαρης και του κρέατος, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 117,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 10,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 5,0 τοις εκατό τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε σε επίπεδο 22,4 τοις εκατό χαμηλότερο από εκείνο του Φεβρουαρίου 2023. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου μειώθηκαν περισσότερο εν μέσω των προσδοκιών για μεγάλες σοδειές στη Νότια Αμερική και των ανταγωνιστικών τιμών που προσέφερε η Ουκρανία, ενώ οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κυρίως λόγω του ισχυρού ρυθμού εξαγωγών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν επίσης, κατά 1,6% τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 1,3% από τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε 11% κάτω από την τιμή του Φεβρουαρίου 2023. Οι διεθνείς τιμές του σογιέλαιου μειώθηκαν αισθητά, υποστηριζόμενες από τις προοπτικές άφθονων εκροών σόγιας στη Νότια Αμερική, ενώ οι άφθονες παγκόσμιες εξαγωγικές διαθεσιμότητες ηλιέλαιου και κραμβέλαιου πίεσαν τις τιμές τους προς τα κάτω. Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν οριακά τον Φεβρουάριο λόγω της εποχικά χαμηλότερης παραγωγής.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 3,2% τον Φεβρουάριο. Η αύξηση αντανακλούσε τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την επικείμενη παραγωγή της Βραζιλίας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου, καθώς και την προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, δύο κορυφαίες εξαγωγικές χώρες.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Ιανουάριο, με τις τιμές του κρέατος πουλερικών να αυξάνονται περισσότερο, ακολουθούμενες από εκείνες του βοείου κρέατος, που επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που διέκοψαν τη μεταφορά βοοειδών στην Αυστραλία. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς λόγω της υψηλότερης ζήτησης από την Κίνα και της στενότητας της προσφοράς στη Δυτική Ευρώπη. Οι διεθνείς τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων μειώθηκαν εν μέρει λόγω της παραγωγής ρεκόρ μετά την ανασυγκρότηση του κοπαδιού στην Αυστραλία.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,1%, λόγω της υψηλότερης ζήτησης εισαγωγών βουτύρου από τους Ασιάτες αγοραστές. Οι τιμές της σκόνης γάλακτος και του τυριού αυξήθηκαν επίσης οριακά.

Νέες προβλέψεις για τα δημητριακά παγκοσμίως

Ο FAO δημοσίευσε επίσης ένα νέο ενημερωτικό δελτίο για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, αυξάνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις του για τη συνολική παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 σε 2.840 εκατομμύρια τόνους και προσφέροντας μια σειρά νέων προβλέψεων.

Η παγκόσμια χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2023/24 προβλέπεται τώρα σε 2 823 εκατομμύρια τόνους, μια αύξηση 1,1% από το προηγούμενο έτος που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη χρήση του αραβοσίτου και του σιταριού για ζωοτροφές.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν, λόγω αποκλειστικά των χονδροειδών σιτηρών, με την παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση να προβλέπεται ότι θα κλείσει το έτος σε ένα "άνετο" επίπεδο 31,1%, από 30,9%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενισχυμένο από τις βελτιωμένες προοπτικές για τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία και την ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα.

Ο FAO έδωσε επίσης στη δημοσιότητα την προκαταρκτική πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, η οποία προσδιορίζεται σε 797 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,0 τοις εκατό σε σχέση με το 2023.

Οι χαμηλότερες τιμές του σιταριού προκάλεσαν μείωση κατά 6% σε ετήσια βάση στη φύτευση χειμερινού σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου οι εκροές ενδέχεται ωστόσο να αυξηθούν λόγω των ισχυρών προοπτικών απόδοσης.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στηρίζουν επίσης τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή σιταριού το 2024 στη Ρωσική Ομοσπονδία, μια εξαγωγική δύναμη, καθώς και για παραγωγές άνω του μέσου όρου στην Κίνα, την Ινδία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Οι συγκρούσεις αυξάνουν την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια

Οι συγκρούσεις και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την πείνα στις 45 χώρες σε όλο τον κόσμο που εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των καλλιεργειών και την κατάσταση των τροφίμων, μια τριετή έκδοση του Παγκόσμιου Συστήματος Πληροφόρησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης(GIEWS) του FAO που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα.

"Οι συγκρούσεις στην Εγγύς Ανατολική Ασία και στη Δυτική και Ανατολική Αφρική οδηγούν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα της πιο σοβαρής φάσης της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας", αναφέρει η έκθεση, ενώ πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστίνη. Οι εκτεταμένες ξηρές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινώσουν την επισιτιστική ανασφάλεια στη νότια Αφρική.

Παρόλο που η συνολική παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί συγκρατημένα το 2024 μεταξύ των 44 χωρών με χαμηλό εισόδημα και έλλειμμα τροφίμων, οι χαμηλές εκροές που συγκεντρώθηκαν το 2023 και η σύσφιξη των αποθεμάτων έχουν ωθήσει σε αύξηση των αναγκών εισαγωγών για αρκετές χώρες της υποσαχάριας ζώνης.

Η συγκομιδή των καλλιεργειών σιτηρών του 2024 θα αρχίσει τον Απρίλιο στη Νότια Αφρική, όπου τα εκτεταμένα και παρατεταμένα ελλείμματα βροχοπτώσεων που συνδέονται με το καιρικό φαινόμενο El Niño έχουν περιορίσει απότομα τις προοπτικές παραγωγής.

Βασικές ζώνες καλλιέργειας στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε έλαβαν λιγότερο από το 80% της μέσης βροχόπτωσης από τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένες ανάγκες για εισαγωγές δημητριακών από τις χώρες αυτές κατά την προσεχή περίοδο εμπορίας 2024/2025. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις