Σιτάρι: Οι παγκόσμιες προοπτικές δεν είναι τόσο κακιές όσο δείχνει η πτώση της τιμής του Σικάγο

Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο σημείωσαν ιστορικά υψηλά μετά την εισβολή της Ρωσίας, του κορυφαίου εξαγωγέα, στην Ουκρανία, θέτοντας αμέσως υπό αμφισβήτηση σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το σιτάρι CBOT διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020, μπαίνοντας στις τάξεις του καλαμποκιού και της σόγιας, που την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν επίσης τις χαμηλότερες τιμές τους από τα τέλη του 2020.

Θεωρητικά, οι παγκόσμιες προοπτικές προσφοράς για το σιτάρι δεν είναι απαραίτητα πτωτικές, ειδικά σε σύγκριση με εκείνες για το καλαμπόκι και τη σόγια, αν και αυτή η ιστορία με το σιτάρι παραμένει σαφώς επαναλαμβανόμενη και μη απειλητική στα μάτια των εμπόρων.

Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα παγκόσμια τελικά αποθέματα σιταριού για το 2023-24 θα μειωθούν για τέταρτη συνεχή περίοδο σε χαμηλά επίπεδα οκτώ ετών. Τα χαμηλότερα επίπεδα των έντεκα ετών είναι στο προσκήνιο, αν εξαιρέσουμε την Κίνα, που είναι ο κατά συρροή αποθηκευτής σιτηρών, από το μείγμα.

Απομονώνοντας τους μεγάλους εξαγωγείς σιταριού, τα αποθέματα προς χρήση, ένα μέτρο της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, εκτιμάται σε χαμηλό τριών ετών, 14,8% το 2023-24, από 15,9% την προηγούμενη περίοδο. Ο πρόσφατος 10ετής μέσος όρος είναι περίπου 16,9%.

Για το καλαμπόκι και τη σόγια, τα παγκόσμια αποθέματα προς χρήση τοποθετούνται στο 23% και 21% αντίστοιχα, σημειώνοντας υψηλά τετραετίας και πενταετίας.

Η τελευταία πρόβλεψη για τους εξαγωγείς σιταριού δεν διαφέρει πολύ από αυτό που είχε προβλέψει το USDA για το 2021-22 τον Μάρτιο του 2022, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή. Τα προβλεπόμενα αποθέματα προς χρήση του 14% εκείνη την εποχή ήταν χαμηλότερα από το 15% που εκτιμήθηκε για το 2020-21 και είχε προγραμματιστεί να φθάσει σε χαμηλά επίπεδα 14 ετών.

Αντ' αυτού, τα αποθέματα των εξαγωγέων σιταριού προς χρήση το 2021-22 αυξήθηκαν σε σχέση με το έτος σε 15,4%, καθώς η εκτόξευση των τιμών πιθανότατα έπνιξε κάποια ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αυτού. Τα αποθέματα προς χρήση αυξήθηκαν και πάλι το επόμενο έτος με βάση μια απροσδόκητα σταθερή ουκρανική εξαγωγική προσπάθεια και μια τεράστια αύξηση των ρωσικών προμηθειών.

Αυτή η τάση επέκτασης συμβαίνει ήδη για το 2023-24, καθώς το 14,8% των αποθεμάτων προς χρήση μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων είναι υψηλότερο από το 13,5% που προβλεπόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα.

ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού βρίσκονται υπό πίεση εδώ και μήνες λόγω των άφθονων αποθεμάτων στον κορυφαίο εξαγωγέα Ρωσία. Οι ρωσικές αποστολές σιταριού τον περασμένο μήνα έφτασαν σε όγκο ρεκόρ για τον Φεβρουάριο και οι τιμές εξαγωγής έχουν πέσει περίπου 16% από την 1η Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι οι τιμές αναφοράς των ρωσικών εξαγωγών σιταριού αυτή την εβδομάδα υποχώρησαν κάτω από τα 200 δολάρια ανά μετρικό τόνο (5,44 δολάρια ανά bushel) για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη τιμή στις αρχές Μαρτίου από το 2017.

Το πρόγραμμα της Ουκρανίας πηγαίνει επίσης καλά, και από την Τετάρτη, οι εξαγωγές σιταριού από την αρχή της περιόδου είναι αυξημένες κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Το USDA αναμένει ετήσια μείωση 12% στις αποστολές σιταριού της Ουκρανίας το 2023-24, οπότε αυτό θα μπορούσε να αναθεωρηθεί την Παρασκευή στη μηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του οργανισμού.

Ο διακανονισμός του σιταριού CBOT την Τετάρτη στα 5,31 δολάρια ανά μπούσελ είναι το χαμηλότερο επίπεδο του πιο ενεργού συμβολαίου για την ημερομηνία από το 2020, όταν το σιτάρι έκλεισε γύρω στα 5,16 δολάρια. Οι κερδοσκόποι ήταν σχετικά αισιόδοξοι για το σιτάρι στις αρχές του 2020, σε αντίθεση με τις σημερινές πτωτικές απόψεις.

Αλλά το σημερινό καθαρό short των κεφαλαίων στο σιτάρι δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο ακραίο όσο εκείνο στο καλαμπόκι και τα φασόλια, κάτι που είναι λογικό με βάση την ευρεία εικόνα της παγκόσμιας προσφοράς για κάθε καλλιέργεια.

Το σιτάρι CBOT έχει υποχωρήσει κατά 15% μέχρι στιγμής το 2024, μια πολύ παρόμοια πτώση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και οι τιμές είναι περίπου 24% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και σχεδόν 60% μακριά από την αιχμή στις αρχές Μαρτίου 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις