Η Πολωνία προτείνει τη δημιουργία ενός "αγροτικού Ραμστάιν"

Η Anna Fotyga, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Γενική Γραμματέας του Κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, πρότεινε τη δημιουργία ενός "γεωργικού Ραμστάιν" για την επίλυση του προβλήματος με τα ουκρανικά σιτηρά

Παρόμοια με την αμυντική ομάδα, η οποία έχει περισσότερα μέλη από το ΝΑΤΟ, το "αγροτικό Ράμσταϊν" θα περιλαμβάνει επίσης όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν από διάφορες περιοχές του κόσμου, εξαγωγείς και εισαγωγείς, οι οποίοι θα επιλύσουν από κοινού τα κύρια προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη ή το πλεόνασμα αγροτικών προϊόντων σε διάφορες αγορές του κόσμου, εξήγησε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Fotyga, ο οποίος ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας το 2006-2007 και στη συνέχεια επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Jaroslaw Kaczynski, το πρόβλημα με την πώληση και τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών έχει γίνει μία από τις τρεις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενώ το Κρεμλίνο επιδιώκει να βλάψει τη Δύση.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία προκάλεσε πρώτα μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει τις χώρες που ήταν πιο πρόθυμες να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο.

Η δεύτερη ήταν η ενεργειακή κρίση, η οποία προκλήθηκε από τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τεχνητό έλλειμμα. Αλλά εκείνη την εποχή, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, υπήρχε σαφής συνειδητοποίηση ότι η κρίση αυτή ήταν παγκόσμια και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με κοινές προσπάθειες. Η Ευρώπη κατάφερε να ξεπεράσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Και το τρίτο, σύμφωνα με τον Fotyga, είναι η αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων γεωργικών αγορών. Όπως και τα δύο πρώτα, λέει, το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και μέσω κοινών προσπαθειών.

"Το εύρος και η κλίμακα αυτού του προβλήματος υπερβαίνει την ικανότητα της ΕΕ να το επιλύσει. Είναι μεγαλύτερο, είναι παγκόσμιο, είναι τεράστιο", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος είναι το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εκτοπίσει την Ουκρανία από τις παραδοσιακές αγορές προμήθειας σιτηρών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, άνοιξε κάποια στιγμή την πρόσβαση για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις