Γάλλοι γερουσιαστές απορρίπτουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά εν μέσω αναταραχής των αγροτών

Η γαλλική Γερουσία ψήφισε την Πέμπτη κατά της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), καθώς οι αγρότες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους.

Η ψηφοφορία είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη από κομμουνιστές γερουσιαστές σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν το εμπορικό σύμφωνο, κάτι που προσπαθούν να κάνουν εδώ και χρόνια. Οι δεξιοί γερουσιαστές των Les Républicains ψήφισαν επίσης κατά της συμφωνίας.

Σε μια επίπληξη προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε τη CETA, με 243 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ της κατάργησης της συμφωνίας και μόνο 26 υπέρ της διάσωσής της μετά από μια ολοήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

"Δεν είναι χάρη στη CETA που το γαλλικό κρασί και το γαλλικό τυρί αγοράζονται στον Καναδά, είναι η γαστρονομική φήμη της Γαλλίας που μας κάνει να εξάγουμε τα κρασιά και τα τυριά μας σε όλο τον κόσμο", δήλωσε στο POLITICO πριν από την ψηφοφορία η Σεσίλ Κουκιερμάν, η Γαλλίδα κομμουνίστρια γερουσιαστής που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία για την ψηφοφορία.

Η συμφωνία ισχύει προσωρινά από το 2017, παρόλο που 10 χώρες της ΕΕ δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ νέου τις χώρες της ΕΕ να της δώσουν το πράσινο φως.

Η πολιτική αντιπολίτευση της Γαλλίας και τα λόμπι των αγροτών αντιτίθενται εδώ και χρόνια στη CETA, παρουσιάζοντάς την ως απειλή για τους Γάλλους αγρότες. Οι γαλλικές εξαγωγές προς τον Καναδά, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 33% μεταξύ 2017 και 2023, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού (+24%) και του τυριού (+60%), σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Σήμερα είναι μια πολύ κακή ημέρα για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας, για τους εξαγωγείς μας, για τους αγρότες μας", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Franck Riester, στους γερουσιαστές μετά την ψηφοφορία.

Άμεση συνέπεια είναι ότι η κάτω βουλή της Γαλλίας, η Εθνοσυνέλευση, θα έχει και πάλι λόγο για τη συμφωνία. Η Συνέλευση την ενέκρινε το 2019, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε, καθώς το κόμμα του Μακρόν έχει χάσει έδρες από αντιπάλους που αντιτίθενται στο ελεύθερο εμπόριο, καθιστώντας αβέβαιη την έκβαση μιας δεύτερης ψηφοφορίας.

Το εμπορικό μέρος της συμφωνίας θα παραμείνει σε ισχύ παρά την ψηφοφορία, καθώς εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι γερουσιαστές υποστήριξαν εν τω μεταξύ το κεφάλαιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κάθε χώρας της ΕΕ.

Ωστόσο, η ψηφοφορία της Πέμπτης φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Το Παρίσι αμφισβητεί εδώ και καιρό την προσπάθεια των Βρυξελλών να συνάψουν περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, με τον Μακρόν να αντιτίθεται σθεναρά σε μια συζητούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνησή του υπερασπίστηκε τη συμφωνία CETA και άλλες εμπορικές συμφωνίες που θεωρεί τόσο επωφελείς για τη γαλλική οικονομία όσο και περιβαλλοντικά αποδεκτές, όπως το σύμφωνο με τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ και ο Ριέστερ θα μεταβούν στην Οτάβα τον επόμενο μήνα, με στόχο ενδεχομένως να καθησυχάσουν τον Καναδά μετά την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις