Λαθραία φυτοφάρμακα από Τουρκία στην Ημαθία

Στις 23 Μαρτίου 2024, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην Ημαθία.

Σε συντονισμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν επτά (7) άτομα, πέντε (5) Έλληνες και δύο (2) Σέρβοι, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονταν στην εισαγωγή και διακίνηση λαθραίων φυτοφαρμάκων από την Τουρκία.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν:

  • 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, αριθμό έγκρισης του προϊόντος ή άδεια διάθεσης στην αγορά.
  • 5.065 ευρώ, πιθανό προϊόν της παράνομης δραστηριότητας.
  • 2 οχήματα και 1 φορτηγό που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των φυτοφαρμάκων.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων, το οποίο θέτει σε κίνδυνο:

  • Την δημόσια υγεία: Τα λαθραία φυτοφάρμακα μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών.
  • Το περιβάλλον: Η χρήση λαθραίων φυτοφαρμάκων μπορεί να επιφέρει ρύπανση στο περιβάλλον και να βλάψει την βιοποικιλότητα.
  • Την ελληνική οικονομία: Το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων στερεί από το ελληνικό δημόσιο σημαντικά έσοδα από φόρους και δασμούς.

 

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρούς ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ελληνικής οικονομίας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις