Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία παραμένουν οι κύριοι αγοραστές ρωσικών σιτηρών

Παρ' όλη την προσοχή που δίνεται στις ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές, αρκετές χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν φθηνά ρωσικά προϊόντα. Αυτό αναφέρθηκε από το Politico.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι τακτικοί αγοραστές ρωσικών σιτηρών. Κατόπιν προτροπής της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία, γεγονός που θα διπλασιάσει ουσιαστικά την τιμή τους και θα καταστείλει τη ζήτηση.

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το βήμα αυτό δεν θα αποτελέσει πραγματική λύση στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, δεδομένου του σχετικά χαμηλού μεριδίου της αγοράς της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν οι εισαγωγές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αντί να διαφωνούν για τις επιπτώσεις των εισαγωγών σιτηρών στους αγρότες, οι χώρες της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα δικά της γεωργικά προϊόντα για να αποτρέψουν τη ρωσική κυριαρχία, ιδίως στις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Οι αξιωματούχοι στην Ουκρανία συμφωνούν με την άποψη αυτή.

Η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους δωρεάν σιτηρών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας που ελέγχονται από αυταρχικά καθεστώτα.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτή την αντίληψη ότι η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στις παραδοσιακές αγορές της σε τρίτες χώρες προκειμένου να απωθήσει τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως σαφές και το κάνουμε ήδη", δήλωσε ο Taras Kachka, εμπορικός αντιπρόσωπος της Ουκρανίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις