Νέα σκάνδαλα με φυτοφάρμακα σε τρόφιμα

Σε μια εποχή όπου η υγιεινή διατροφή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, η είδηση για υπερβάσεις φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα έρχεται να ταράξει την κοινή γνώμη.
Ο Φεβρουάριος του 2024 σημαδεύτηκε από την αποκάλυψη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, η οποία εντόπισε ανησυχητικά επίπεδα φυτοφαρμάκων σε 7 διαφορετικά τρόφιμα.

Ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών;
Πώς διασφαλίζεται η προστασία τους από δυνητικά επικίνδυνες ουσίες;

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο φαινόμενο των υπερβάσεων φυτοφαρμάκων, ρίχνοντας φως στις ανησυχίες που εγείρονται, στις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τον Φεβρουάριο του 2024, έλεγχοι που διενήργησε η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εντόπισαν υπερβάσεις φυτοφαρμάκων σε 7 τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Πίνακα 1, τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις είναι:

  •     Αντίδια (Λαϊκή αγορά)
  •     Καρότα (Λαϊκή αγορά)
  •     Κάρυ (σκόνη) (Συνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου)
  •     Πατάτες (Συνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου)
  •     Πιπεριές (Συνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου & Λαχαναγορά)
  •     Σέσκουλα (Supermarket)
  •     Φασολάκια (Συνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου)

Σε 2 από τα 7 δείγματα, η υπέρβαση φυτοφαρμάκων κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη για τους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν:

  •     Chlorpyrifos σε φασολάκια και κάρυ (σκόνη)
  •     Ethion σε πιπεριές

Ανησυχίες εγείρονται για την πιθανή βλάβη στην υγεία των καταναλωτών, καθώς οι δραστικές ουσίες Chlorpyrifos και Ethion δεν έχουν ορισμένους τοξικολογικούς δείκτες σε επίπεδο ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε 2 κοινοποιήσεις στο σύστημα iRASFF, ενημερώνοντας για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα εν λόγω τρόφιμα.
Η υπέρβαση φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρό ζήτημα που αγγίζει την υγεία του κοινού. Απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι και δραστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/ypoleimatafyto?view=article&id=16064:2024-290224&catid=2:uncategorised

 

 Τι δηλώνει το Υπαατ :Έχουμε τοποθετηθεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών με δεδομένο ότι το εθνικό πρόγραμμα ελέγχων 2024 ενεκρίθη στο τέλος φεβρουαρίου ελπίζουμε ότι οι αντίστοιχοι έλεγχοι για τον Μάρτιο θα είναι πολλαπλάσιοι ευελπιστώντας στην εντατικοποίηση & αύξηση των ελέγχων στους επόμενους μήνες με αύξηση και των ανιχνευόμενων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα & λαχανικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις