ΠΕΑΣΟΕΠΕ: Ενώνουμε δυνάμεις για το μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς

Η ΠΕΑΣΟΕΠΕ, μια νέα, δυναμική ένωση, ιδρύθηκε με σκοπό να ενώσει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες/Οργανώσεις παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς από όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής ελαιοκομικός τομέας, όπως η κλιματική κρίση, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών και οι χαμηλές τιμές παραγωγού.

Μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη, μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Η ΠΕΑΣΟΕΠΕ καλεί όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες/Οργανώσεις παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς να γίνουν μέλη της και να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον για την ελληνική επιτραπέζια ελιά.

Συγκεκριμένα η ΠΕΑΣΟΕΠΕ αναφέρει:

Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους.

Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς:

  • Για την σύσταση συλλογικού οργάνου,
  • Την ανάδειξη των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα,
  • Την διεκδίκηση λύσεων για το προϊόν και τον Έλληνα παραγωγό επιτραπέζιων ελιών.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις, να ανταλλάξουμε ιδέες, να μοιραστούμε τα προβλήματα και να απαιτήσουμε λύσεις μέσω της ΠΑΕΣΟΕΠΕ, ώστε να μην αποφασίζουν “για εμάς χωρίς εμάς”. Μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) κ.α., θα συνεργαστούμε και θα διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής του προϊόντος, μακριά από κόμματα και χρώματα.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΣΟΕΕ ως εξής :

Πρόεδρος:           Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)

Αντιπρόεδρος:   Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια Αιτ/νιας STAMNA OLIVES)

Γραμματέας:       Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)

Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Aιτωλία Μεσολόγγι)

Μέλη:                    Βλάχος Χρήστος ( Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)

Ευαγγελινός Δημήτρης ( BioliviaΌλινθοςΧαλκιδικής)

Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)

Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)

Χαλάπης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλύβες Χαλκιδικής)

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Θανάσης Μαυρομμάτης  Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Ράπτης Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Κώστας Ζούκας Πρόεδρος  ΠΕΜΕΤΕ.

Συζητήθηκαν θέματα και προβλήματα που θα ασχοληθεί η ΠΕΑΣΟΕΠΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως οργανωτικά ζητήματα, αντικειμενικό προσδιορισμό του κόστους παραγωγής της ελαιοκαλλιέργειας, έλλειψη  εργατών γης,  ποικιλία ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA OLIVES, προγράμματα Δακοκτονίας κ.ά.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάση Μαυρομμάτη για την έμπρακτή και άμεση στήριξη στην προσπάθεια μας.

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  1. Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια  Χαλκιδικής
  2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  3. Αγροτικός Συνεταιρισμός AitolikoOlives

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω συνεργαζόμενα μέλη:

  1. Β. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΗΧ/ΤΩΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ)
  2. ΣΥΡΜΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΗ Α.Β.Ε.Ε. ROTOSAL (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ)

Περιμένουμε στην οικογένεια της ΠΕΑΣΟΕΠΕ, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες/Οργανώσεις παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς από όλη την χώρα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε λύσεις στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα του πρωτογενούς ελαιοκομικού τομέα.

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις