USDA: Πρόβλεψη για λιγότερα στρέμματα καλαμποκιού

Στην ετήσια έκθεσή της για τις μελλοντικές φυτεύσεις στις 28 Μαρτίου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι αγρότες σκοπεύουν να αυξήσουν τις φυτεύσεις σόγιας αυτή την άνοιξη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά να σπείρουν λιγότερα στρέμματα καλαμποκιού.

Το USDA προέβλεψε ότι η φυτεμένη έκταση καλαμποκιού θα ανέλθει σε 90,036 εκατομμύρια στρέμματα, μειωμένη κατά 5% από 94,641 εκατομμύρια στρέμματα το 2023. Η πρόβλεψη ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο και κοντά στο χαμηλό άκρο των εμπορικών προβλέψεων πριν από την έκθεση, οι οποίες κορυφώθηκαν σε περίπου 93,5 εκατομμύρια στρέμματα και ήταν κατά μέσο όρο περίπου 91,8 εκατομμύρια στρέμματα.

Εάν η πρόβλεψη του USDA πραγματοποιηθεί, η καλλιεργούμενη έκταση καλαμποκιού το 2024 θα μειωθεί κατά 7,5% από το υψηλό ρεκόρ των 97,291 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2012. Ο πρόσφατος πενταετής μέσος όρος της καλλιεργούμενης έκτασης καλαμποκιού ήταν 91.101.200 στρέμματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι της CME Group έκλεισαν με άνοδο 10¢ έως 16¢ το μπούσελ σε όλες τις τιμές μετά την έκθεση του USDA. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το χειμερινό σιτάρι έκλεισαν επίσης υψηλότερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το εαρινό σιτάρι της Minneapolis έκλεισαν χαμηλότερα. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια έκλεισαν επίσης μεικτά με μικρές απώλειες σε κοντινή απόσταση και κέρδη έως και 10¢ το μπούσελ στους πιο καθυστερημένους μήνες.

"Σε σύγκριση με πέρυσι, η καλλιεργούμενη έκταση αναμένεται να είναι μειωμένη ή αμετάβλητη σε 38 από τις 48 πολιτείες που κάνουν τις εκτιμήσεις", δήλωσε το USDA. "Μειώσεις στρεμμάτων κατά 300.000 στρέμματα ή περισσότερο σε σχέση με πέρυσι αναμένονται στο Ιλινόις, την Ιντιάνα, την Αϊόβα, τη Μινεσότα, το Μιζούρι, το Οχάιο, τη Νότια Ντακότα και το Τέξας. 

Η καλλιεργούμενη έκταση στην Αϊόβα θα είναι η χαμηλότερη από το 2006. Η φυτεμένη έκταση στη Μοντάνα θα είναι η υψηλότερη από το 1958".

Ο Bill Lapp, ιδρυτής και πρόεδρος της Advanced Economic Solutions, Ομάχα, Νεμπράσκα, ΗΠΑ, δήλωσε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν σχετικά με τα στρέμματα καλαμποκιού στα 90 εκατομμύρια στρέμματα.

"Πρώτον, πέρυσι, από τις εκθέσεις του Μαρτίου έως τις εκθέσεις του Ιουνίου, προσθέσαμε 2 έως 3 εκατομμύρια στρέμματα σε αυτό", δήλωσε ο Lapp. "Αυτή δεν είναι η τελική απάντηση, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αρκετά, και η προκατάληψη θα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι τα στρέμματα καλαμποκιού-σογιας ήταν τόσο χαμηλά. Και το άλλο πράγμα είναι ότι αν το USDA αστόχησε κατά 2 εκατομμύρια στρέμματα, αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο εβδομάδες ζεστού, ξηρού καιρού στο Des Moines (Iowa). Δύο εκατομμύρια στρέμματα ισοδυναμούν με 4 λεωφορεία ανά στρέμμα, και μπορούμε να κερδίσουμε και να χάσουμε αυτό το ποσό με αρκετά γρήγορη σειρά στα χωράφια καλαμποκιού με βάση τον καιρό".

Οι αγρότες σκοπεύουν να φυτέψουν 86,51 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας αυτή την άνοιξη, αυξημένα κατά 3% από 83,6 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, σύμφωνα με το USDA.

Η πρόβλεψη ήταν 20.000 στρέμματα κάτω από το μέσο όρο των εμπορικών προβλέψεων πριν από την έκθεση, οι οποίες κυμαίνονταν από 85,35 εκατομμύρια στρέμματα έως 88 εκατομμύρια στρέμματα.

Το ρεκόρ της φυτεμένης έκτασης ήταν 90,162 εκατομμύρια στρέμματα το 2017. Ο πενταετής μέσος όρος της φυτεμένης έκτασης σόγιας ήταν 83.539.800 στρέμματα.

"Σε σύγκριση με πέρυσι, οι προθέσεις για φυτεμένες εκτάσεις είναι αυξημένες ή αμετάβλητες σε 24 από τις 29 πολιτείες εκτίμησης", δήλωσε το USDA. "Αυξήσεις 100.000 στρεμμάτων ή περισσότερο αναμένονται στο Αρκάνσας, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, την Αϊόβα, το Κεντάκι, τη Λουιζιάνα, το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, το Μιζούρι, τη Βόρεια Ντακότα, το Οχάιο και τη Νότια Ντακότα".

Στο Κάνσας αναμενόταν μείωση κατά 180.000 στρέμματα που σπείρονται για σόγια.

Συνολικά, τα στρέμματα καλαμποκιού και σόγιας μειώθηκαν κατά 1,695 εκατομμύρια στρέμματα ή 1% από το 2023, σύμφωνα με το USDA.

"Οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι, εγώ ξύνω το κεφάλι μου από το πού κατέληξαν τα στρέμματα καλαμποκιού και τα συνδυασμένα στρέμματα καλαμποκιού και σόγιας", δήλωσε ο Lapp. "Το να μειωθούν τόσο πολύ είναι μια έκπληξη. Το USDA μπορεί να πήρε κάποια στρέμματα καλαμποκιού και σόγιας και να τα έβαλε στο βαμβάκι, αφού αυτά τα στρέμματα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4%. Τα εναλλακτικά σιτηρά, όπως η βρώμη, ο αρακάς, τα φασόλια mung κ.λπ. φαίνονται πιο ευνοϊκά φέτος".

Το USDA προέβλεψε ότι οι φυτεύσεις όλων των σιτηρών για συγκομιδή το 2024 θα ανέλθουν σε 47,498 εκατομμύρια στρέμματα, μειωμένες κατά 4% από τα 49,575 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, αλλά αυξημένες κατά 4% από τα 45,769 εκατομμύρια στρέμματα το 2022. Το USDA προέβλεψε έκταση ανά κατηγορία σιταριού 24,3 εκατομμύρια στρέμματα σε σκληρό κόκκινο χειμερινό, 6,26 εκατομμύρια στρέμματα σε μαλακό κόκκινο χειμερινό, 3,59 εκατομμύρια στρέμματα σε λευκό χειμερινό, 10,7 εκατομμύρια στρέμματα σε σκληρό κόκκινο εαρινό και 2,03 εκατομμύρια στρέμματα σε σκληρό σιτάρι.

Τα στρέμματα όλων των σιτηρών ήταν πάνω από το μέσο όρο αλλά κοντά στο μέσο του εύρους των προσδοκιών των αναλυτών πριν από την έκθεση. Τα στρέμματα χειμερινού σιταριού ήταν χαμηλότερα από το μέσο όρο των προσδοκιών των αναλυτών, ενώ τα στρέμματα λοιπού ανοιξιάτικου σιταριού ήταν υψηλότερα και τα στρέμματα σκληρού σιταριού ήταν υψηλότερα από το εύρος των προσδοκιών, το οποίο ανήλθε σε 1,8 εκατομμύρια στρέμματα.

"Τα στρέμματα σιταριού ήταν ανάμεικτα", δήλωσε ο Lapp. "Όταν επανελέγξαμε το χειμερινό σιτάρι, χάσαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, αλλά μου αρέσει που ο αριθμός της άνοιξης και ειδικά ο αριθμός του σκληρού σιταριού είναι υψηλότερος. Αυτά είναι καλά σημάδια. Δύο εκατομμύρια στρέμματα σκληρού σιταριού όταν συνδυάσετε τις ΗΠΑ με τον Καναδά - θα κολυμπήσουμε σε ζυμαρικά".

Το USDA προβλέπει ότι οι σπορές βρώμης το 2024 θα ανέλθουν σε 2,318 εκατομμύρια στρέμματα, μειωμένες κατά 9% από τα 2,555 εκατομμύρια στρέμματα το 2023. Ωστόσο, το USDA διευκρίνισε ότι η πρόβλεψή του για την έκταση που θα σπαρθεί με βρώμη σε συγκρίσιμες πολιτείες ήταν αυξημένη κατά 1% σε σχέση με το 2023, μετά τη διακοπή των εκτιμήσεων για τη βρώμη στο Αρκάνσας, την Καλιφόρνια, το Μιζούρι και την Οκλαχόμα.

"Εάν πραγματοποιηθεί, η φυτεμένη έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ", δήλωσε το USDA. "Χαμηλή φυτεμένη έκταση ρεκόρ αναμένεται στο Οχάιο και το Όρεγκον".

Το USDA ανέφερε ότι οι παραγωγοί σκοπεύουν να φυτέψουν 2,932 εκατομμύρια στρέμματα για όλα τα είδη ρυζιού, αυξημένα κατά 1% από τα 2,894 εκατομμύρια στρέμματα το 2023 και αυξημένα κατά 32% σε σύγκριση με τα 2,219 εκατομμύρια στρέμματα που φυτεύτηκαν το 2022.

"Το Αρκάνσας, η μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής μακρόσπερμου ρυζιού, αναμένεται να αυξήσει τα στρέμματα μακρόσπερμου ρυζιού κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος", ανέφερε το USDA. "Σε σύγκριση με πέρυσι, τα στρέμματα μεσαίου σιταριού αναμένεται να μειωθούν κατά 26%, αλλά τα στρέμματα μικρού σιταριού αναμένεται να αυξηθούν κατά 75%. Η Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής ρυζιού μεσαίου και κοντού κόκκου, αναμένεται να μειώσει τις φυτεμένες εκτάσεις μεσαίου κόκκου κατά 6% αλλά να αυξήσει τις εκτάσεις κοντού κόκκου κατά 80% το 2024. Εάν υλοποιηθεί, η φυτεμένη έκταση μεσαίου σιταριού στο Μιζούρι θα ισοφαρίσει ένα υψηλό ρεκόρ".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις