Οι ανήσυχοι αγρότες της Ευρώπης αναγκάζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν

Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής μείωσαν τους κανόνες για την προστασία της φύσης, θέσπισαν όρια για την εισαγωγή ατελώς εισαγόμενων ουκρανικών σιτηρών και κατήργησαν νέα νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς οι διαμαρτυρίες των αγροτών βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών.

Από την Πολωνία έως την Πορτογαλία, οι αγρότες κέρδισαν αξιοσημείωτες παραχωρήσεις ως απάντηση στα κύματα δράσης του δρόμου, αναδιαμορφώνοντας την πράσινη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και αναλυτές λένε ότι η οπισθοχώρηση της πολιτικής καταδεικνύει τη σημαντική πολιτική επιρροή των αγροτών, καθώς τα κυρίαρχα κόμματα προσπαθούν να εμποδίσουν το κυνήγι ψήφων της ακροδεξιάς και των εθνικιστικών κομμάτων στις αγροτικές περιοχές.

Οι αγρότες απέκλεισαν και πάλι δρόμους γύρω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ψεκάζοντας κοπριά για να διαμαρτυρηθούν για τα χαμηλά εισοδήματα, τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων και την επαχθή γραφειοκρατία. Καθώς το έκαναν αυτό, οι υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ υποστήριξαν μια νέα σειρά αλλαγών για την αποδυνάμωση των πράσινων κανόνων που συνδέονται με την εκταμίευση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε γεωργικές επιδοτήσεις.

Όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, οι Πράσινοι σημείωσαν ισχυρά κέρδη και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Θούνμπεργκ ψηφίστηκε από το περιοδικό Time ως το πρόσωπο της χρονιάς.

"Οι εκλογές του 2024 θα είναι εκλογές στη χρονιά των θυμωμένων αγροτών", δήλωσε ο Φρανκ Μπόγκοβιτς, Σλοβένος νομοθέτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ίδιος αγρότης.

Ο αγώνας για τον κατευνασμό των αγροτών έχει επηρεάσει βασικούς πυλώνες της πολιτικής της ΕΕ, πιέζοντας το μπλοκ για την Πράσινη Συμφωνία και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον Βιρτζίνους Σινκεβίτσιους προειδοποίησε για ένα "καταστροφικό" πλήγμα στην αξιοπιστία του μπλοκ την περασμένη εβδομάδα, όταν οι χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να εγκρίνουν έναν νόμο-ορόσημο για την προστασία της φύσης, αφήνοντας ασαφές αν η πολιτική θα περάσει.

Άλλα πράσινα μέτρα "κρέμονται από μια κλωστή" ενόψει των εκλογών. Οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν και ενδεχομένως να καθυστερήσουν μια νέα πολιτική κατά της αποψίλωσης, η οποία, όπως είπαν, θα μπορούσε να βλάψει τους τοπικούς αγρότες.

Στη Γαλλία, οι γερουσιαστές ψήφισαν τον Μάρτιο κατά της επικύρωσης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, στοχεύοντας σε ένα σύμβολο της προθυμίας της ΕΕ να ανοίξει τις αγορές και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Και ενώ η ΕΕ έχει επεκτείνει την αφορολόγητη πρόσβαση για τους Ουκρανούς παραγωγούς τροφίμων, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να επιβάλει δασμούς εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν ένα ορισμένο επίπεδο, σε απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Ορισμένες αγροτικές ομάδες αναγνωρίζουν ότι η αντίδραση των φορέων χάραξης πολιτικής στις διαμαρτυρίες συνδέεται πιθανότατα με τις εκλογές του Ιουνίου - αλλά λένε ότι η αποδυνάμωση των πράσινων κανόνων δεν είναι αυτό που θέλουν.

"Τα αιτήματά μας (για δίκαιες τιμές) δεν έχουν στην πραγματικότητα ικανοποιηθεί", δήλωσε ο Ολλανδός αγρότης Leonardo van den Berg, εκπρόσωπος της αγροτικής ένωσης La Via Campesina.

Αγροτική δυσαρέσκεια

Οι αγρότες αντιπροσωπεύουν το 4,2% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ και παράγουν μόλις το 1,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του μπλοκ. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες τους βρίσκουν απήχηση στην ύπαιθρο, όπου η δυσαρέσκεια απέναντι στους απόμακρους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα ζητήματα πολιτιστικής ταυτότητας είναι βαθιά.

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι οι ευρωσκεπτικιστικές ψήφοι ήταν υψηλές σε πολλές αγροτικές περιοχές, όπου οι ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων της μετανάστευσης και των χαμηλότερων οικονομικών ευκαιριών, έδωσαν ώθηση στα λαϊκιστικά κόμματα.

Μια έρευνα της Elabe τον Ιανουάριο έδειξε ότι το 87% των Γάλλων υποστήριξε τον αγώνα των αγροτών. Στην Πολωνία, σχεδόν οκτώ στους δέκα ανθρώπους υποστήριξαν τα αιτήματα των αγροτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς και Κοινωνικών Ερευνών.

Η ακροδεξιά στη Γαλλία και αλλού χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες των αγροτών ως σύμπτωμα της αποσύνδεσης μεταξύ της αστικής ελίτ και των σκληροπυρηνικών κατοίκων της υπαίθρου. Οι αγρότες είναι μια μικρή ομάδα, αλλά η ακροδεξιά πιστεύει ότι μπορεί να προσελκύσει μια πολύ ευρύτερη αγροτική ψήφο με την επέκτασή της, δήλωσε ο αναλυτής της Teneo Antonio Barroso.

Τα ακροδεξιά κόμματα διεκδικούν να γίνουν οι σημαιοφόροι της δυσαρέσκειας των αγροτών, χρησιμοποιώντας τους για να καταδείξουν την αντιληπτή αποτυχία των ελιτίστικων πράσινων πολιτικών που θεωρούν, δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

"Αυτό ωθεί τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα να αναπροσαρμόσουν τη δική τους ατζέντα", δήλωσε η Tagliapietra.

Στη Γαλλία, οι αγρότες αποτελούν μια αυξανόμενη εκλογική ομάδα για το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια έχει ζητήσει να σταματήσουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ.

Στην ερώτηση γιατί οι αγρότες αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί στον επηρεασμό της χάραξης πολιτικής, οι υπουργοί Γεωργίας στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα περιέγραψαν τους αγρότες ως άξονες της αγροτικής οικονομίας.

"Όλοι πρέπει να τρώνε καθημερινά", δήλωσε η υπουργός της Φινλανδίας Sari Essayah. "(Η γεωργία) είναι ένας από αυτούς τους βασικούς τομείς που πρέπει να υποστηρίξουμε".

Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Charlie McConalogue δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από την αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Δεν μπορούμε να θεωρούμε την επισιτιστική ασφάλεια δεδομένη", δήλωσε.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές προειδοποιούν για το ρυθμό με τον οποίο χαλαρώνουν οι περιβαλλοντικές πολιτικές για λόγους, όπως λένε, πολιτικής σκοπιμότητας.

Οι αλλαγές για την αποδυνάμωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων που συνδέονται με την εκταμίευση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση, δήλωσε η Greenpeace.

"Αυτό που παρουσιάζουν τώρα ως ένα σύνολο προσαρμογών απλούστευσης είναι κυριολεκτικά μια μεταρρύθμιση της ΚΓΠ που εκπονήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα", δήλωσε ο Marco Contiero, διευθυντής γεωργικής πολιτικής της ομάδας για την ΕΕ, υπερβάλλοντας κάπως τις προτάσεις που εξακολουθούν να είναι ταχύτατες.

"Πρόκειται για ένα πολιτικό, ένα εκλογικό χαρτί που παίζεται", είπε.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι προτάσεις για την τροποποίηση της ΚΓΠ ήταν "προσεκτικά βαθμονομημένες και στοχευμένες ώστε να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας για το περιβάλλον και το κλίμα".

Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη τεσσάρων αγροτικών ενώσεων σε επίπεδο ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ προτού προτείνει τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις