Τα φυτώρια στην Ισπανία ξεμένουν από δενδρύλλια ελιάς

Η συγκομιδή του 2023/24 βρίσκεται ήδη στον καθρέφτη και οι αγρότες της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο ετοιμάζονται να φυτέψουν νέα ελαιόδεντρα.

Ενώ τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ελαιοπαραγωγική έκταση στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται το 2023, τα φυτώρια σε όλη τη νότια αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάλυψη της ζήτησης για νέα δενδρύλλια ελαιόδεντρων.

Σε μια νέα έκθεση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας αναφέρει ότι η καλλιέργεια της ελιάς αυξήθηκε σε 2.788.084 εκτάρια το 2023, μια αύξηση 0,73% σε σύγκριση με πέρυσι, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο για όλες τις ξυλώδεις καλλιέργειες.

Ωστόσο, τα φυτώρια σε όλη τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας λένε ότι δεν έχουν αρκετά νέα δενδρύλλια για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, ενώ ορισμένα δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι κρατήσεις για νέα ελαιόδεντρα διαρκούν μέχρι το 2025.

Η La Conchuela, ένα γνωστό φυτώριο στην Κόρδοβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό επαρχία της Ανδαλουσίας, δήλωσε στην EFE Agro ότι οι υψηλές τιμές ελαιολάδου στην προέλευση, η πτώση των τιμών αμυγδάλου και φιστικιού και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από ιδιωτικούς ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται πίσω από τις ελλείψεις.

Η υγρή έναρξη του 2024 σε συνδυασμό με την υψηλότερη παραγωγή κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023/24 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, οδήγησε σε πτώση των τιμών του ελαιολάδου από τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, αλλά οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερες από κάθε προηγούμενη φορά.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης περιόδου σε 831.0000 τόνους το 2023/24, μειώνοντας τους φόβους ορισμένων εμπειρογνωμόνων ότι η συγκομιδή δεν θα ξεπεράσει και πάλι τους 700.000 τόνους.

Ως αποτέλεσμα της βροχής και της καλύτερης παραγωγής, ένα κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου πωλείται τώρα προς 7.000 ευρώ, από το υψηλό ρεκόρ των 8.988 ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι σημερινές τιμές εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Τα φυτώρια σε ολόκληρη την Ανδαλουσία αποδίδουν επίσης την έλλειψη δενδρυλλίων στην αύξηση των φυτειών υψηλής και υπερυψηλής πυκνότητας.

Παρατηρούν μια στροφή στην Ισπανία από τους παραδοσιακούς ελαιώνες - όπου το κόστος παραγωγής φτάνει περίπου τα 4,50 ευρώ ανά κιλό παραγόμενου ελαιολάδου - προς τις υψηλής πυκνότητας και υπερ-υψηλής πυκνότητας, οι οποίες συχνά έχουν κόστος παραγωγής μικρότερο από 1 ευρώ ανά κιλό.

Τα φυτώρια βλέπουν αυτή τη στροφή λόγω των ποικιλιών δενδρυλλίων ελιάς που έχουν τώρα την υψηλότερη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της Picual.

Η ποικιλία που είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου χρησιμοποιείται ευρέως σε αρδευόμενους ελαιώνες υψηλής πυκνότητας. Παράλληλα με την τοπική ζήτηση, τα φυτώρια αναφέρουν αυξανόμενες πωλήσεις σε αγρότες στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ανδαλουσία αποδίδουν την αυξανόμενη ζήτηση για δενδρύλλια ελαιόδεντρων στην ιστορική ξηρασία που βίωσε η Ιβηρική χερσόνησος και στην αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων.

Καθώς τα επίπεδα των ταμιευτήρων παραμένουν πολύ κάτω από το μέσο όρο, οι αγρότες στη νότια Ισπανία αντικαθιστούν τις υδροβόρες καλλιέργειες, όπως οι ντομάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι, με ελαιώνες υψηλής πυκνότητας, οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερο νερό και απαιτούν λιγότερα εργατικά χέρια. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις