Τα ελληνικά κρασιά στην αλβανική αγορά

Με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα και με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη γειτονική χώρα την Αλβανία και σε όλες τις αγορές των βαλκανικών χωρών, διοργανώθηκε χθες (3/4) μια εκδήλωση προώθησης των ελληνικών κρασιών στην Αλβανία. Κυρίως συμμετείχαν οινοποιεία από τη Βόρεια Ελλάδα. 

Ο Μάριος Μπελιμπασάκης, επικεφαλής Σύμβουλος των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα μιλώντας στο ΕΡΤNews σημείωσε ότι «Ο μέσος Αλβανός καταναλωτής γνωρίζει τα ελληνικά προϊόντα, τα έχει αποδεχθεί αλλά δυστυχώς δεν έχουν παρουσία στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε τα κρασιά τα ελληνικά στα εστιατόρια και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αλβανίας, που θα έπρεπε να έχουν».

Και συμπλήρωσε «μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς, διαπιστώσαμε ότι αρκετοί σομελιέ ή γνώστες του κρασιού γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού οίνου, αλλά μας επεσήμαναν ότι το brand name του ελληνικού οίνου στη συνείδηση του μέσου Αλβανού καταναλωτή δεν βρίσκεται τόσο υψηλά, ενώ αντίθετα τα ιταλικά και τα γαλλικά κρασιά βρίσκονται αρκετά ψηλότερα».

«Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία δειλά δειλά, ξεκινώντας από τα από τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως λόγω εγγύτητας, στείλαμε μια πρόσκληση σε αρκετά οινοποιεία, οκτώ από αυτά αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας, τους εξηγήσαμε ότι θα είναι μια επαγγελματική εκδήλωση, τους διασφαλίσαμε κάποια καλά επιχειρηματικά ραντεβού με ανθρώπους της αγοράς, διανομείς, εισαγωγείς οίνου,food managers από μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια και φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι» εξήγησε για τον τρόπο που οργανώθηκε η εκδήλωση.

Ωστόσο όπως είπε, ενημέρωσαν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς που ήταν παρόντες, πως θα πρέπει να υπάρχει και ένα follow up σε αυτή την πρωτοβουλία, με στοχευμένες ενέργειες.

Γιατί όπως ανέφερε: «η οικονομική διπλωματία και οι γέφυρες που ρίχνει η χώρα μας στα Βαλκάνια, πέρα από τα προφανή οφέλη στην ελληνική οικονομία, σημαίνουν και επιρροή για τη χώρα μας, οπότε σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε παρόντες».

Όπως τόνισε: Σε κάθε περίπτωση θέλω να πω ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων παραμένουν στη διάθεση του Έλληνα επιχειρηματία να τον βοηθήσουν στην εξωστρέφεια, στην προσπάθειά του να μπει σε νέες αγορές.

Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ένα site αφιερωμένο στους Έλληνες επιχειρηματίες και την εξωστρέφεια, που είναι το Agora.mfa.gr, όπου τα γραφεία αναρτούν εκεί εκθέσεις, ειδήσεις, διαγωνισμούς, οτιδήποτε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις