Οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται για τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή του κρέατος

Τα αποτελέσματα της τελευταίας Εθνικής Έρευνας για το Κρέας που διεξήγαγε (από το 2021) η Zest Marketing σε 2.500 ερωτηθέντες έδειξαν ότι το χάσμα μεταξύ των Ολλανδών και της Χάγης έχει διευρυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων θέλει να καταργήσει σταδιακά την "εντατική κτηνοτροφία" το συντομότερο δυνατό. Μια πρόταση του βουλευτή Tjeerd de Groot από το σοσιαλφιλελεύθερο πολιτικό κόμμα D66 που καλεί την κυβέρνηση να το πράξει, έχει πλέον εγκριθεί. 

Ο Tjeerd de Groot αναφέρει ότι "ηεντατική γεωργία στοχεύει στη μέγιστη δυνατή παραγωγή και δίνει ελάχιστη προσοχή στην καλή διαβίωση των ζώων". Αλλά τι πραγματικά σκέφτονται οι Ολλανδοί για την παραγωγή κρέατος;

Ενώ η Χάγη, με επικεφαλής το Κόμμα για τα Ζώα και ιδιαίτερα το D66, έχει δεσμευτεί σθεναρά για τον περιορισμό της κτηνοτροφίας και τη συγκράτηση της κατανάλωσης κρέατος, πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν στην πραγματικότητα όλο και περισσότερο για τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή του κρέατος και την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι Ολλανδοί: το κρέας είναι στο μενού

Στην έρευνα του 2024, το 95% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τρώει κρέας. Πρόκειται για αύξηση 1% σε σύγκριση με την έρευνα του 2021. 

Το ποσοστό των ατόμων που τάσσονται υπέρ του κρέατος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος. 

Δεν θεωρούν ότι αυτό αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της έρευνας το επιβεβαιώνουν.

Μία από τις ερωτήσεις της έρευνας ρωτούσε αν το κρέας θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ολλανδικής διατροφής. Το 74% απάντησε ναι και το 5% απάντησε όχι. Το 2021, ήταν 60% έναντι 10% αντίστοιχα. 

Στην ερώτηση αν οι πολιτικοί θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος στην Ολλανδία, το 11% απάντησε ναι και το 67% απάντησε όχι. 

Και μόνο το 13% δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια δίαιτα που βασίζεται σε πολιτικές ή προσωπικές πεποιθήσεις χωρίς γενικά αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία. Συγκριτικά, το 57% διαφώνησε με αυτή τη δήλωση.

Προσιτότητα του κρέατος

Σύμφωνα με τον οργανισμό ερευνών, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ανησυχεί για τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα του κρέατος για τις ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα. 

Οι Ολλανδοί θεωρούν ότι οι πολιτικοί έχουν ρόλο εδώ. Όταν ρωτήθηκαν: Είναι το κρέας ακόμα προσιτό για όλους; το 23% απάντησε ναι και το 45% απάντησε όχι. Όταν ρωτήθηκαν: Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι το κρέας παραμένει προσιτό για τις ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα; 

Το 70% συμφωνεί και το 8% διαφωνεί. Η έρευνα δείχνει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των υποστηρικτών των πολιτικών κομμάτων. Μόνο οι μισοί από τους υποστηρικτές του D66 και του Volt (σοσιαλφιλελεύθερα πολιτικά κόμματα) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό το κρέας να είναι προσιτό για τις ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα. 

Οι υποστηρικτές του SP (σοσιαλδημοκράτες) και του PVV (εθνικιστές), από την άλλη πλευρά, θεωρούν πολύ σημαντικό το κρέας να παραμείνει προσιτό για τις ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα.

Οι ανησυχίες για την υγεία βαρύνουν επίσης πολύ για τους ερωτηθέντες, με μόνο το 14% να δηλώνει ότι η μη κατανάλωση κρέατος δεν επηρεάζει την υγεία του.

Παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Οι περισσότεροι συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα των τριών μεγάλων παγκόσμιων επισιτιστικών ζητημάτων: τερματισμός της πείνας, επισιτιστική ασφάλεια και βιώσιμη γεωργία. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα παρέχεται σύντομα στους ανθρώπους υγιεινή και οικονομικά προσιτή τροφή. Το 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυτό το επείγον, ενώ μόνο το 4% δεν συμμερίζεται αυτή την αίσθηση του επείγοντος.

Ένας ισχυρός κτηνοτροφικός τομέας με ισότιμους όρους ανταγωνισμού

Στην ερώτηση αν οι Κάτω Χώρες πρέπει να διατηρήσουν τον ισχυρό τομέα κρέατος στο μέλλον, το 69% απάντησε θετικά και μόνο το 8% απάντησε αρνητικά. 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι είναι σημαντικό να ισχύουν συγκρίσιμα πρότυπα τόσο για το ολλανδικό όσο και για το εισαγόμενο κρέας.

Το 51% πιστεύει ότι ο ολλανδικός τομέας κρέατος θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει για τη ζήτηση κρέατος στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ενώ το 9% διαφωνεί. 

Πολλοί Ολλανδοί κτηνοτρόφοι παράγουν για την αγορά της ΕΕ στη Δυτική Ευρώπη (αγορά πωλήσεων σε ακτίνα 800 χιλιομέτρων) και το 54% πιστεύει ότι αυτοί οι κτηνοτρόφοι πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να υπάρχουν. Το 79% πιστεύει ότι το κρέας από το εξωτερικό θα πρέπει να πληροί τα ίδια πρότυπα με τους Ολλανδούς αγρότες και μόνο το 3% απάντησε αρνητικά.

Ισχυρή ώθηση

Σε ένα άρθρο για το Pluimveeweb, η Linda Verriet, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Χοιροτροφίας (POV), αναφέρεται ότι ο ολλανδικός τομέας κρέατος αξίζει επαίνους για αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας. 

"Αξίζουν ενεργή αναγνώριση, αναγνώριση και υποστήριξη από την κυβέρνησή μας. Είναι καιρός να ενισχύσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην αλυσίδα αξίας της ζωικής μας γεωργίας. Σταματήστε να αποθαρρύνετε την κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος , διότι η επιτυχία μας συμβάλλει στην προσιτή, προσβάσιμη, υγιεινή, ασφαλή και βιώσιμη διατροφή στις Κάτω Χώρες και πέρα από αυτές. Η ευθύνη μας για την επισιτιστική ασφάλεια δεν σταματά στα σύνορά μας. Συμβάλλουμε επίσης σημαντικά στην οικονομία, στην ικανότητα καινοτομίας των Κάτω Χωρών και στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη  θέση μας  στον τομέα της γνώσης. "

Η έρευνα αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Κεντρικής Οργάνωσης για τον τομέα του κρέατος (COV), της Οργάνωσης αλυσίδας εκτροφής προβάτων (KOS), των Βασιλικών Ολλανδικών Κρεοπωλείων (KNS), του Τμήματος Μοσχαροτροφίας του LTO, του Τμήματος Προβατοτροφίας του LTO, της Οργάνωσης Παραγωγών Χοιροτροφίας (POV), της Livestock & Logistics Netherlands και της Ένωσης Μοσχαροτρόφων (VVK).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις