Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση  και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στο Ηράκλειο, οι ακόλουθοι 5 φορείς της Κρήτης:

  • η Περιφέρεια Κρήτης
  • η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα
  • το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
  • το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου
  • και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Κρήτης,

σε μία ιστορική συνάντηση εργασίας, ξεκίνησαν το Σάββατο 30/3 και επίσημα τον αγώνα για την ενεργειακή δημοκρατία και δικαιοσύνη στον τόπο μας, ο οποίος άρχεται με την ανάκληση και απόρριψη όλων των αδειών και αιτήσεων μεγάλου μεγέθους στο νησί και τον ορθολογικό επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Κρήτης από τους φορείς του νησιού.

Ο ενεργειακός πλούτος της Κρήτης, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μία αειφόρα οικονομική ανάπτυξη στο νησί, απαγκιστρώνοντας την υψηλή εξάρτηση της οικονομίας μας από τη γεωργία και τον τουρισμό, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από λίγους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Δεσμευόμαστε απέναντι στον Κρητικό λαό, ότι ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει παρά μόνο με την επίτευξη του τελικού στόχου μας, που είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Κρήτης κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τους πολίτες και τους φορείς της.

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Horizon 2020 έργου #WENDYτης Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας, κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο το οποίο είναι διαθέσιμο στο ακόλουθο αρχείο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις