Ουκρανία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εκβιαστών σιτηρών

Στην Ουκρανία οι αρχές εντόπισαν και εξάρθρωσαν ένα δίκτυο διεφθαρμένων αξιωματούχων που εκβίαζαν ουκρανούς εξαγωγείς σιτηρών.

Το δίκτυο αναπτύχθηκε σε δύο περιοχές, την Οδησσό και την Ζαπορίζια. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας (SBU) σε συνεργασία με το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI) της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το SBI αξιωματούχοι ανάγκαζαν τους εξαγωγείς να πληρώσουν «προστασία» με αντάλλαγμα να τους εγγυηθούν την αδιάλειπτη λήψη φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών για τα δημητριακά τους. Αν αρνούνταν να πληρώσουν, απειλούσαν να επιμηκύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις διοικητικές διαδικασίες.

Μέχρι στιγμής, έχουν τεθεί υπό κράτηση 11 άτομα, μετάξύ των οποίων οι διευθυντές και οι επικεφαλής επιθεωρητές των Κρατικών Υπηρεσιών Παραγωγής και Καταναλωτών των περιοχών Ζαπορίζια και Οδησσού.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δράστες ζητούσαν 0,4 δολάρια για κάθε τόνο εξαγόμενων προϊόντων. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι αξιωματούχοι λάμβαναν περισσότερα από 160.000 δολάρια το μήνα από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι υπηρεσίες πραγματοποίησαν 60 έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 100.000 δολάρια και 500.000 Γρίβνα (περίπου 12.000 ευρώ) τα οποία προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης, κατασχέθηκαν 8 αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, τετράδια με κατάλογο σημειώσεων δωροδοκίας καθώς και προσχέδια πρωτοκόλλων και μηχανογραφικός εξοπλισμός στα οποία συντάχθηκαν τα κατασχεθέντα έγγραφα. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις