Αναστάτωση στην αγορά: Η Κίνα ακυρώνει αγορά σιτηρών από ΗΠΑ και Αυστραλία

Οι Κινέζοι εισαγωγείς ακύρωσαν τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων σιταριού από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, γεγονός που αναστάτωσε τους εμπόρους.

Έτσι, το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) αναφέρει ότι η Κίνα αρνήθηκε να προμηθεύσει 504 χιλιάδες τόνους αμερικανικού σιταριού, που είναι η μεγαλύτερη ακυρωθείσα παρτίδα στην ιστορία των παρατηρήσεων.

Επίσης, η προμήθεια 1 εκατ. τόνων σιταριού από την Αυστραλία ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε επ' αόριστον.

Στις 9 Απριλίου, οι τιμές του σιταριού στο χρηματιστήριο CBOT υποχώρησαν κατά 2,9 δολάρια/τόνος στα 204,9 δολάρια/τόνος και στο Euronext - κατά 2,75 ευρώ/τόνος στα 201 ευρώ/τόνος.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι οι Κινέζοι αγοραστές εγκαταλείπουν τα προηγουμένως συναφθέντα ακριβά συμβόλαια για να αγοράσουν νέες παρτίδες σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η ζήτηση για εισαγόμενο σιτάρι στη χώρα αυξήθηκε μετά τις περσινές πλημμύρες που μείωσαν την ποιότητα του σιταριού στην επαρχία Henan, την κύρια περιοχή καλλιέργειας σιταριού στην Κίνα.

Παράλληλα, η Κίνα δεν αυξάνει τις εισαγωγές φθηνού σιταριού από τη Ρωσία, η ποιότητα του οποίου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της, αλλά αυξάνει τις αγορές σιταριού από τη Γαλλία και το Καζακστάν.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις