ΚΑΠ: "Πράσινο φως" για άμβλυνση περιβαλλοντικών κανόνων - Τι αλλάζει για τους αγρότες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για την άμβλυνση, έως και κατάργηση, μέρους των "πράσινων" κριτηρίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ισχυρή πλειοψηφία (432 ψήφους υπέρ, 155 κατά, 13 αποχές), οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία για την ψήφιση του κειμένου αναθεώρησης της ΚΑΠ, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο (22-25 Απριλίου).

Τι αλλάζει για τους αγρότες:

Κατάργηση υποχρεωτικής αγρανάπαυσης: Το κείμενο προβλέπει την καθολική κατάργηση της υποχρέωσης αγρανάπαυσης ή διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών (φρακτών, δενδροστοιχιών, υγρότοπων...) στο 4% των αρόσιμων εδαφών.
Αλλαγές στην εναλλαγή καλλιεργειών: Η υποχρέωση εναλλαγής καλλιεργειών αντικαθίσταται από "διαφοροποίηση", ενώ αμβλύνονται οι υποχρεώσεις διατήρησης χορτολιβαδικών εκτάσεων και κάλυψης των εδαφών.
Εξαιρέσεις σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων: Προβλέπονται εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ οι καλλιέργειες κάτω των 10 εκταρίων εξαιρούνται από τους ελέγχους τήρησης περιβαλλοντικών κανόνων.

Σφοδρές αντιδράσεις:

Η ψηφοφορία πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες καταδίκασαν την "άμβλυνση" των περιβαλλοντικών κανόνων.

Πράσινοι: «Όχι μόνο δεν θα επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα των εισοδημάτων των αγροτών, αλλά θα βλάψει σοβαρά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς μεγάλη ικανοποίηση της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μπας Άικχουτ
Greenpeace: «Η κατάργηση των τελευταίων πράσινων μέτρων προστασίας θα ήταν δηλητηριασμένο δώρο στους αγρότες, καταδικάζοντάς τους να υφίστανται ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των πλημμυρών, του παγετού», δήλωσε η Σιζάν Νταλ.
Ifoam & Via Campesina: Η ομοσπονδία της βιολογικής γεωργίας Ifoam και η αγροτική οργάνωση Via Campesina διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη μεταρρύθμιση, που «αγνοεί τις ανησυχίες (τους)» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Επόμενα βήματα:
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (22-25 Απριλίου) θα κρίνει οριστικά το μέλλον των περιβαλλοντικών κανόνων στην ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις