Η υπερπροσφορά σιτηρών πλήττει τους Αμερικανούς αγρότες

Το κέρδος γίνεται όλο και πιο απρόσιτο για τους Αμερικανούς αγρότες σιταριού και πολλοί δεν αναμένουν να βγάλουν τα έξοδά τους το 2024, καθώς η άφθονη παγκόσμια προσφορά διατηρεί τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, την ίδια στιγμή που το κόστος, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και της μεταφοράς, παραμένει υψηλό.

Η τρέχουσα κατάσταση της αμερικανικής αγοράς σιταριού θα πλήξει σκληρά τους αγρότες χειμερινού σιταριού στις Μεγάλες Πεδιάδες. Μπορεί να χάσουν χρήματα παρά το γεγονός ότι έχουν την καλύτερη, όπως φαίνεται, σοδειά τους εδώ και αρκετό καιρό, αφού τρία χρόνια ξηρασίας εξάντλησαν τις αποδόσεις και ανάγκασαν τους αγρότες να εγκαταλείψουν το σιτάρι.

Οι τιμές του αμερικανικού σιταριού έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς οι φθηνές προμήθειες από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ευρώπη αναπλήρωσαν τα παγκόσμια αποθέματα του βασικού σιταριού και καθώς οι άφθονες σοδειές καλαμποκιού παγκοσμίως ασκούν πίεση σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των βασικών σιτηρών. 

Το αμερικανικό χειμερινό σιτάρι θα είναι η πρώτη σοδειά που θα συγκομιστεί σε ένα έτος κατά το οποίο το αγροτικό εισόδημα των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα, σηματοδοτώντας δύσκολες εποχές για την αγροτική Αμερική.

Ο Chris Tanner, αγρότης στην κορυφαία πολιτεία καλλιέργειας σιταριού του Κάνσας, δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκομίσει 10 μπούσελ ανά στρέμμα περισσότερα από πέρυσι για να βγάλει τα έξοδά του.

"Είναι δύσκολο να περιγράψω πώς με κάνει να αισθάνομαι χωρίς να φανώ σαν θυμωμένος αγρότης με δίκρανο", είπε ο Tanner. "Με κάνει να αισθάνομαι ότι εργάζομαι μάταια για να μεγαλώσω ένα ανώτερο προϊόν".

Μια ανάλυση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε ότι οι αγρότες του Κάνσας θα χρειάζονταν απόδοση περίπου 60 μπούσελ ανά στρέμμα σε τιμή 6,26 δολάρια ανά μπούσελ για να βγάλουν τα έξοδά τους, πολύ πάνω από τις τιμές μετρητών στην πολιτεία που κυμαίνονταν μεταξύ 5 και 5,80 δολαρίων, καθώς και από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του Ιουλίου. Το χειμερινό σιτάρι συγκομίζεται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις Μεγάλες Πεδιάδες.

Το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών με έδρα το Λονδίνο προβλέπει παγκόσμιο ρεκόρ σοδειάς σιτηρών για την περίοδο εμπορίας 2024-2025, ενισχύοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια υπεραφθονία.

Ενώ το μέγεθος της σοδειάς χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ θα γίνει σαφέστερο τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως κατά τη διάρκεια της ετήσιας περιοδείας σιταριού τον Μάιο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το 55% της σοδειάς βρίσκεται σε καλή έως άριστη κατάσταση, το υψηλότερο για αυτή την εποχή του έτους από το 2020.

Ο Σκοτ Μπορν, αγρότης σιταριού κοντά στο Ντάλας του Τέξας, δήλωσε ότι χρειάζεται μια τιμή τουλάχιστον 6 δολαρίων ανά μπούσελ σιταριού για να βγάλει τα έξοδά του, μια τιμή που είναι επίσης πάνω από την τρέχουσα τιμή μετρητών στην περιοχή του.

Το κόστος μεταφοράς και παραγωγής του αμερικανικού σιταριού παραμένει υψηλό σε σύγκριση με το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας και της Ευρώπης, εγείροντας υπαρξιακές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών.

Οι ΗΠΑ είναι ο 5ος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, έχοντας χάσει μερίδιο αγοράς από τον κορυφαίο εξαγωγέα Ρωσία και άλλους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Η παγκόσμια αγορά είναι τόσο ανταγωνιστική που οι αμερικανικές εταιρείες έχουν κατά καιρούς αγοράσει ευρωπαϊκό σιτάρι για να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές. Το USDA εκτιμά ότι οι εισαγωγές σιταριού κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας θα ανέλθουν σε 18 εκατομμύρια μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Το USDA αναμένει ότι οι αγρότες θα μειώσουν τον αριθμό των στρεμμάτων σιταριού που θα φυτευτούν για την καλλιεργητική περίοδο 2024, υπολογίζοντας τόσο τη χειμερινή όσο και την εαρινή καλλιέργεια, κατά περισσότερο από 4% σε σύγκριση με το 2023. 

Ο αριθμός των αμερικανικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούν σιτάρι έχει υποχωρήσει πάνω από 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι αγρότες προτίμησαν άλλες καλλιέργειες.

Ενώ οι τιμές του σιταριού έχουν καταρρεύσει, οι αγρότες δήλωσαν ότι το κόστος για τον αγροτικό εξοπλισμό, τις επισκευές και την εργασία έχει εκτοξευθεί, αφήνοντάς τους με λίγα χρήματα στην τσέπη τους μετά τη συγκομιδή. 

Οι αγρότες δήλωσαν ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις καλλιέργειες θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν μόνο ένα μέρος των οικονομικών τους απωλειών και οι πληρωμές δεν είναι αρκετές για να τους αποζημιώσουν.

Το USDA αναμένει ότι το 2024 το αγροτικό εισόδημα των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστικούς όρους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αφού θα μειωθεί και το 2023, καθώς οι άμεσες κρατικές πληρωμές συρρικνώνονται, το κόστος παραγωγής αυξάνεται και η αυξανόμενη προσφορά σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στέλνει τις τιμές των καλλιεργειών σε χαμηλά πολλών ετών.

"Κάπου εκεί μέσα, πρέπει να βγάλεις τα προς το ζην", είπε ο Μπορν. "Αν μείνει κάτι, ίσως έχω κάτι για να ζήσω".

Οι καλλιεργητές περιόρισαν τις αγορές και τις επισκευές εξοπλισμού για να παραμείνουν στη ζωή, ενώ συνέχισαν να φυτεύουν σιτάρι ως κρίσιμο μέρος της αμειψισποράς παρά τις χαμηλές τιμές.

Το USDA αναμένει ότι ο αριθμός των στρεμμάτων που έχουν φυτευτεί με χειμερινό σιτάρι, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της αμερικανικής παραγωγής, θα έχει μειωθεί κατά 7% από το 2023 έως το 2024. Ωστόσο, το USDA προβλέπει ότι τα στρέμματα ανοιξιάτικου σιταριού θα αυξηθούν κατά 1%.

Το σιτάρι μπορεί να λειτουργήσει ως καλλιέργεια κάλυψης και να αφήσει πίσω του πλούσιο έδαφος όπου οι αγρότες φυτεύουν καλλιέργειες που είναι λιγότερο πιθανό να τους βάλουν στο κόκκινο.

"Οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φυτέψουν σιτάρι", δήλωσε ο Ryan Ellis, αγρότης σιταριού στη Βόρεια Ντακότα.

Οι σπόροι για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως οι φακές και τα μπιζέλια, είναι δύσκολο να βρεθούν και μπορούν να σπαρθούν μόνο σε ορισμένες περιοχές.

"Η εναλλαγή υπαγορεύει πολλά στρέμματα σιταριού. Νιώθεις ότι αναγκάζεσαι να το σπείρεις, αλλά τι άλλο θα κάνεις;". δήλωσε ο Ellis.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις