Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για την αποφυγή πυρκαγιών

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2024 (φεκ 2387/22-04-2024 τεύχος Β΄) λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, από 1 Μάϊου έως και τέλη Οκτωβρίου, απαγορεύονται οποιεσδήποτε θερμές εργασίες και καύσεις σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροκτηνοτροφικές εκτάσεις.

Η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας και αφού πρώτα ενημερώσει ο ενδιαφερόμενος την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τουλάχιστον 72 ώρες πριν την τέλεση της καύσης.

Απαγορεύεται η καύση κλαδεμάτων σε σωρό των πολυετών φυτειών (δενδρώνες) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων. Επιτρέπεται μόνο από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου αφού ενημερωθεί η Πυροσβεστική και τηρώντας τα μέτρα που ορίζονται στην αρ.9/2021 Πυροσβεστική διάταξη.

Απαγορεύεται η χρήση φωτιάς για αναβλάστηση βοσκοτόπου εξαιρουμένων των περιπτώσεων που υφίσταται άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’αρ.125347/568/2004 (Β΄142) υπουργικής απόφασης και αφού ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Απαγορεύεται η εκτέλεση θερμών εργασιών πχ οξυγονοκόλληση, ηλεκτροσυγκόλληση, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού) και πάνω ή όταν οι τοπικές συνθήκες μπορεί να ευνοήσουν την εξάπλωση φωτιάς. Επιτρέπεται μόνο όταν ο βαθμός κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 και 2 και λαμβάνοντας τα μέτρα που ορίζονται στην αρ.9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη.

Οι παραβάτες τιμωρούνται και διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

Ø Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε:

· σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία

· το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

· καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

· περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

· προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο.

Σε περίπτωση που στο κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112.

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας 2493022199-2493025333.

Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε:

Απομακρύνουμε οποιασδήποτε μορφής καύσιμης ύλης γύρω από το στάβλο ή το χωράφι, σε ασφαλή ακτίνα και μεταφέρουμε οτιδήποτε δεν μπορούμε να κάψουμε ή να σκεπάσουμε με χώμα, σε συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας τηλ.2493024900-2493024970.

Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και τοποθετούμε τα εύφλεκτα υλικά σε απόσταση ασφαλείας από το στάβλο ή τις καλλιέργειες

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση πρόγνωσης ισχυρών ανέμων για την πρόληψη της φωτιάς.

Φροντίζουμε να υπάρχει τουλάχιστον μια βρύση με λάστιχο αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Δεν πετάμε αναμμένο τσιγάρο. Βεβαιωνόμαστε πριν απομακρυνθούμε ότι αυτό έχει σβήσει εντελώς.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Δεν κάνουμε χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Δεν σταθμεύουμε τα οχήματα μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις