ΕΣΑΦ:οργισμένοι και αγανακτισμένοι οι αγρότες φωτοβολταϊκών

 

O πρόεδρος του ΕΣΑΦ,Θ.Κουτσουπιάς, σε καταγγελία του ΕΣΑΦ δηλώνει την οργή και την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες αγρότες φωτοβολταϊκών η δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου.Συγκεκριμένα αναφέρει: « Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών αγροτών, που λειτουργούν φ/β σταθμούς η δημοσιοποίηση χθες από τον τύπο του προσχέδιου του πολυνομοσχέδιου, που αναφέρεται στην εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του ν 2773/1999.

Πράγματι όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται βελτιωμένοι όροι για την τιμολόγηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών σε σχέση με όσα προέβλεπε το νομοσχέδιο της 07.03.2014 αλλά αντίθετα οι μειώσεις των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά, φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 27%.

Επίσης το ύψος του υποχρεωτικού πιστωτικού τιμολόγιου ανέρχεται πλέον για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο 40% αντί του 35% που προέβλεπε η προηγούμενη έκδοση του νομοσχέδιου, ενώ διατηρείται η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και δεν υπάρχει καμιά βελτίωση στους όρους της επέκτασης της σύμβασης για 5 χρόνια. Επισημαίνεται τέλος ότι δεν περιλαμβάνονται όροι και προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν την ταμειακή επάρκεια του ΛΑΓΗΕ και την αποφυγή νέων τροποποιήσεων των συμβάσεων στο μέλλον.

Ουσιαστικά πρόκειται για έντεχνο εμπαιγμό των αγροτών οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται ευνοημένοι με το νέο προσχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω της πρόβλεψης για προσαύξησης των τιμών του πίνακα τιμολόγησης κατά 15%.

Στην πράξη όμως οι μειώσεις τιμών του πίνακα τιμολόγησης για την περίοδο μετά το 3ο τρίμηνο του 2012, οπότε κατά κανόνα λειτούργησαν τους Φ/Β σταθμούς τους, με αποτέλεσμα οι τελικές μειώσεις να φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 27%.
Αντίθετα εγκαταστάσεις Φ/Β που λειτούργησαν παλαιότερα είτε δεν θίγονται καθόλου είτε σε τελική ανάλυση εμφανίζουν μικρότερες μειώσεις τιμών από εκείνες του προηγούμενου προσχεδίου.

Ο ΕΣΑΦ απορρίπτει το νέο προσχέδιο του νομοσχέδιου σαν απαράδεκτο, κρίνει αναγκαία την ουσιαστική βελτίωση των όρων-προϋποθέσεών του πριν ψηφιστεί από τη Βουλή ενώ θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια στον μέλλον για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του».


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις