Ελληνική η πρώτη κινητή μονάδα πλύσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων παγκοσμίως

Την πρώτη παγκοσμίως πράσινη κινητή μονάδα για την πλύση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη βιώσιμη διαχείριση των υγρών εκπλυμάτων υλοποίησε το ΕΚΕΤΑ.
Η μονάδα AGROCYMO είναι όχημα κλειστού τύπου υπό πίεση, που διαθέτει ένα βιο-αμμόφιλτρο το οποίο κρατά ό,τι στερεό υπόλειμμα έχει μείνει, και στη συνέχεια μια διάταξη επεξεργασίας των υγρών εκπλυμάτων, με ευρεσιτεχνία του ΕΚΕΤΑ τα καθαρίζει πλήρως .

«Στόχος του ΕΚΕΤΑ εν προκειμένω είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της ασφαλούς ανακύκλωσης σε αγροτικές περιοχές», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών(ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, τονίζοντας ότι χιλιάδες τόνοι συσκευασιών φυτοφαρμάκων, κατά βάση πλαστικά, απορρίπτονται στο περιβάλλον καθώς δε μπορεί να καθαριστούν και προφανώς πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα.

Η εξοικονόμηση υδατικών πόρων μέσω επανάχρησης του νερού πλύσης, η μηδενική παραγωγή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή αυτονομία μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ευελιξία μετακίνησης στα σημεία συγκέντρωσης/απόρριψης των συσκευασιών που ελαχιστοποιεί τα κόστη μεταφοράς, αποτελούν μερικά από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου.

Το AGROCYMΟ υλοποιούν το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ. 

H μονάδα  βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον πυλώνα περιβάλλον  του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, «Εμείς ΔωρίΖΟΥΜΕ 1.000.000 € και Εσύ ΑποφασίΖΕΙΣ που θα το μοιράσεις»,  έναν διαγωνισμό του οποίου οι νικητές αναδείχτηκαν με ψηφοφορία από το κοινό.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις