Η Επιτροπή σχετικά με τις εξουσιοδοτημένες πράξεις στη μεταρρύθμιση ΚΑΠ

Η σημερινή συνεδρίαση του κολλεγίου της Επιτροπής έχει υιοθετήσει μια ειδική δήλωση σχετικά με τις εξουσιοδοτημένες πράξεις της μεταρρύθμισης ΚΑΠ. Επιπλέον διάφορες ερμηνευτικές σημειώσεις θα προστεθούν στις εξουσιοδοτημένες πράξεις για να διευκρινίσουν διάφορα ζητήματα. Σε όλη τη διαδικασία τις εξουσιοδοτημένες πράξεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί πολύ πολύ και διαφανώς με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, φυσικά υπόλοιπη σύμφωνα με τις βασικές πράξεις της μεταρρύθμισης ΚΑΠ. Η σημερινή δήλωση εξετάζει τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί για την οικολογική περιοχή εστίασης (EFA), επαναλαμβάνοντας τη δυνατότητα για το σχετικό εξουσιοδοτημένο νόμο στο μέλλον. Παραμένει μέχρι τα κράτη μέλη να καθορίσουν τους ακριβείς κανόνες τους που θα ισχύσουν για το EFA στο έδαφός τους, ειδικότερα ποιες συγκομιδές μπορούν να καλλιεργηθούν και ποιες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι αυτό ενισχύει τη βιοποικιλότητα, όπως ορίζεται στο βασικό νόμο. Όσον αφορά στην παραγωγή των nitrogen-fixing συγκομιδών στο EFA, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να ρυθμίσει το συντελεστή στο παράρτημα - εγκαίρως για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το 2015 - έτσι ώστε 1 εκτάριο μιας nitrogen-fixing συγκομιδής όπως η αλφάλφα, το τριφύλλι ή τα λούπινα μπορεί να είναι ισοδύναμο με 0,7 εκτάριο του EFA (παρά 0,3 εκτάριο στο αρχικό κείμενο) προκειμένου να κατασταθεί η επιλογή ελκυστικότερη. Αυτό πρέπει επίσης να εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο της ισχυρής εξάρτησης της ΕΕ στις εισαγωγές των πρωτεϊνικών συγκομιδών. Φυσικά, οποιεσδήποτε nitrogen-fixing συγκομιδές που αυξάνονται στο EFA θα πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο που ενισχύει τη βιοποικιλότητα, τηρώντας τους όρους παραγωγής που καθορίζονται για το EFA από τα κράτη μέλη.    

Δήλωση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αναλαμβάνει να αξιολογήσει λεπτομερώς την εμπειρία με την εφαρμογή των υποχρεώσεων στις οικολογικές περιοχές εστίασης (EFA) ως τμήμα των υποχρεώσεων "πρασινίσματος", μετά από το πρώτο έτος εφαρμογής. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι το διοικητικό φορτίο για τις αρχές και τους παραγωγούς κρατών μελών που προκύπτει από την εφαρμογή του EFA περιορίζεται στο απόλυτο ελάχιστο και ότι διαδικασίες απλοποιείται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις τάφρους. Η κατάσταση από την άποψη ενός πεδίου δραστηριότητας ίσων ευκαιριών λόγω της εφαρμογής του EFA στα διαφορετικά κράτη μέλη θα εξεταστεί επίσης και θα εξεταστεί εάν είναι απαραίτητο. Εάν η απαίτηση να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις EFA να οδηγήσουν σε μια αξιοπρόσεχτη μείωση της δυνατότητας παραγωγής της ΕΕ, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη σχετική εξουσιοδοτημένη πράξη.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια εξουσιοδοτημένη πράξη τροποποιώντας την εξουσιοδοτημένη πράξη στις άμεσες πληρωμές για να αυξήσει τον παράγοντα στάθμισης EFA για τις περιοχές που καλλιεργούνται με τις συγκομιδές καθορισμού αζώτου από 0,3 σε 0,7 με την εφαρμογή στις 1$ Ιανουαρίου 2015,

Τις ερμηνευτικές σημειώσεις στοχεύουν στην παροχή της νομικής σαφήνειας για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη ερμηνεύουν τις ιδιαίτερες πτυχές της μεταρρύθμισης, και με αυτόν τον τρόπο παρέχουν τις πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την εθνική εφαρμογή έναντι των μελλοντικών λογιστικών ελέγχων. Αυτοί καλύπτουν τα ζητήματα όπως η εφαρμογή του πρασινίσματος, ειδικότερα όσον αφορά στην οικολογική περιοχή εστίασης, αλλά και τα ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό των "ενεργών αγροτών", και των νέων αγροτών που είναι σε μια συνεργασία με τους "μη-νέους" αγρότες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις