Ποιοι μπορούν να οδηγούν Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης

Και στα αδέρφια των ιδιοκτητών Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης επεκτείνεται η δυνατότητα οδήγησής τους όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έτσι, εφόσον κάποιος αγρότης κατέχει διπλοκάμπινο αγροτικό, δικαίωμα να το οδηγήσουν, εκτός από τον ίδιο έχουν οι γονείς, τα παιδιά, ο/η σύζυγος και τα αδέρφια.

Σκοπός αυτής της απόφασης όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι η διευκόλυνση των αγροτών στην κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των δραστηριοτήτων τους, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του αγροτικού οχήματος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

1.Το άρθρο 1 παρ. 2 του β.δ. 281/1973 (Α' 84), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν.4530/2018 (Α' 59) ορίζει τα εξής: «2. Κατά τις μεταφορές με Φ.Ι.Χ., αυτοκίνητο πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι: [...] γ) Το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο οδηγείται από τον επαγγελματία ή από προσωπικό που απασχολείται από την επιχείρηση, ή από προσωπικό που τίθεται στη διάθεση της επιχείρησης δυνάμει συμβατικής υποχρέωσης. [...] Ειδικότερα, το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) χιλιόγραμμα, καθώς και το Φ.Ι.Χ. που έχει τεθεί σε κυκλοφορία στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως ΜΑΜΦΟ, μπορεί να το οδηγούν και μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη του, εφόσον έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις [...]». Αντίστοιχη ρύθμιση περιέχει το Κεφάλαιο Β' παρ. 1 περ. γ' της υ.α.Α2/29542/5347/1991 (Β' 707).

2.Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες των οικογενειακών επιχειρήσεων και σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου διευκρινίζουμε ότι ως «μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη» τα οποία μπορούν να οδηγούν το ΦΙΧ στις ανωτέρω ειδικές περιπτώσεις θεωρούνται ο/η σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του ιδιοκτήτη και τα αδέρφια του».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις