Η άνοδος της ρομποτικής μπορεί να ωφελήσει τη γεωργία

Η έκθεση της GlobalDataαναφέρει ότι η βιομηχανία ρομποτικής θα φτάσει τα 218 δισ. δολάρια το 2030, βοηθώντας τον γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Ο όμιλος δεδομένων και αναλύσεων GlobalData προέβλεψε ότι ο κλάδος της ρομποτικής θα αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 17% έως το 2030, από 63 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2022 σε 218 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Η τελευταία θεματική έκθεση της GlobalData, "Ρομποτική στη γεωργία", αποκάλυψε πώς η ρομποτική συμβάλλει στην επίτευξη γεωργίας ακριβείας και στη στήριξη των εργαζομένων σε αυτό που αποκαλείται "νέα γεωργική επανάσταση".

Επισήμανε ότι ο παγκόσμιος γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η ρομποτική θα μπορούσε να βοηθήσει τις γεωργικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με την αυτοματοποίηση των μηχανημάτων και την υποστήριξη της κάθετης γεωργίας, σημείωσε η GlobalData.

"Τα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν τις επίπονες και μονότονες εργασίες που οδηγούν σε τραυματισμούς και κόπωση", δήλωσε η Holly Anness-Bradshaw, associate thematic intelligence analyst της GlobalData.

"Η γεωργική βιομηχανία επενδύει και καινοτομεί σε πολλά τμήματα της ρομποτικής, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των ρομπότ αγρού και της ρομποτικής νοημοσύνης", σκιαγράφησε η ίδια. "Ρομπότ μπορεί να βρει κανείς σε αμπελώνες, με τα ρομπότ της Burro να βοηθούν τους εργάτες να μεταφέρουν έως και 500 κιλά σοδειάς γύρω από τα χωράφια και πίσω στα σπίτια διαλογής".

Το μέλλον της γεωργίας θα υποστηρίζεται από ρομπότ που θα ενισχύουν το εργατικό δυναμικό του κλάδου, προέβλεψε η GlobalData, με τα ρομπότ να βοηθούν τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα και όχι να τους αντικαθιστούν.

"Παραδοσιακές γεωργικές εταιρείες όπως η John Deere και η Cargill, καθώς και νεοφυείς γεωργικές επιχειρήσεις, προσλαμβάνουν και καινοτομούν στη ρομποτική", συνέχισε η Anness-Bradshaw. "Ο γεωργικός τομέας συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τις δυνατότητες και την ανάγκη της ρομποτικής για την υποστήριξη της εργασίας και την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας.

"Οι εταιρείες συνάπτουν συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως αυτή μεταξύ της John Deere και της Blue River Technologies, η οποία οδήγησε στην κυκλοφορία του See & Spray.

"Το See & Spray είναι ένα ρομπότ που χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να στοχεύει τα ζιζάνια και να ψεκάζει με ακρίβεια τα φυτοφάρμακα", εξήγησε. "Τα ρομπότ θα υποστηρίζουν τους ανθρώπινους εργάτες αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες και επίπονες εργασίες, όπως η κατεργασία του εδάφους, αλλά θα μαθαίνουν επίσης την υγεία των καλλιεργειών και τα πρότυπα καλλιέργειας".

Τα ρομπότ μαθαίνουν τα μοτίβα ανάπτυξης συγκεκριμένων προϊόντων, επιβεβαίωσε η GlobalData, και με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τα αγροτικά ρομπότ, τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των στρατηγικών διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

"Εταιρείες όπως η Dogtooth στοχεύουν στην πλήρη αυτοματοποίηση του κύκλου ζωής των φράουλων, ώστε να μειωθεί η πίεση της έλλειψης εργατικού δυναμικού που οδηγεί σε υπερβολική σπατάλη τροφίμων, ώστε οι καλλιέργειες να μην μένουν ασυγκόμιστες", πρόσθεσε η Anness-Bradshaw.

"Το Dogtooth είναι ένας ρομποτικός βραχίονας συλλογής φράουλας, ο οποίος είναι ενσωματωμένος με αισθητήρες, κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη. Το ρομπότ μπορεί να πλοηγηθεί σε σειρές φράουλας, να προσδιορίσει αν είναι ώριμες, να μαζέψει με λεπτότητα τα μούρα και στη συνέχεια να τα συσκευάσει σε κουτιά".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις