ΕΕ-Κίνα-Καναδάς ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για τη κλιματική δράση
ΕΕ-Κίνα-Καναδάς

Παρά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού, η ΕΕ, η Κίνα και ο Καναδάς έστειλαν «σαφές πολιτικό μήνυμα» την Τρίτη (7 Ιουλίου) ότι εξακολουθούν να δεσμεύονται στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Frans Timmermans, επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, φιλοξένησε την τέταρτη υπουργική δράση για το κλίμα (MoCA) σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, μαζί με τους υπουργούς περιβάλλοντος του Καναδά και της Κίνας, Jonathan Wilkinson και Huang Runqiu.

Καθώς η παγκόσμια πανδημία κοροναϊού υποχωρεί, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ευθυγράμμιση των μέτρων παγκόσμιας ανάκαμψης με τη συμφωνία του Παρισιού και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κρίσεων, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το MoCA «στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι η ανάκαμψη από την πανδημία του κορανοϊού θα συμβαδίζει με τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και ανθεκτικές στο κλίμα», δήλωσε μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης.

Αυτό δεν ήταν ένα ξεπερασμένο συμπέρασμα. Τον Απρίλιο, καθώς ο κόσμος εξελίχθηκε από την πανδημία, τα Ηνωμένα Έθνη διέκοψαν την ετήσια σύνοδο κορυφής για το κλίμα - γνωστή ως διάσκεψη των κομμάτων ή COPs - και το ξαναπρογραμματίστηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να καταπολεμήσουν την πανδημία, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης προέτρεψε την ΕΕ να απορρίψει την εμβληματική της Πράσινη Συμφωνία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιστάθηκε σε αυτές τις εκκλήσεις και επέμεινε στο χρονοδιάγραμμα της διεθνούς πολιτικής για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις