Οι εργασίες ξεκινούν στη Γαλλία για να αναδημιουργήσουν ηλιακή «δύναμη»
Ηλιακή «δύναμη» Γαλλία

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη λήψη της επίσημης προόδου, οι επιστήμονες άρχισαν να συναρμολογούν μια μηχανή στη νότια Γαλλία την Τρίτη (28 Ιουλίου) που θα προσπαθήσει να αποδείξει εάν η πυρηνική σύντηξη, η διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο, μπορεί να είναι μια ασφαλής και βιώσιμη πηγή ενέργειας για Γη.

Το πρωτοποριακό πολυεθνικό πείραμα, το ITER, έχει δει στοιχεία να φτάνουν στη μικροσκοπική κοινότητα του Saint-Paul-les-Durance από όλες τις γωνιές του κόσμου τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία πρέπει τώρα να συγκεντρωθούν προσεκτικά για να ολοκληρώσουν αυτό που ονομάζεται ITER σε διαφημιστικό υλικό ως το «μεγαλύτερο παζλ στον κόσμο».

Ο στόχος του πειραματικού εργοστασίου είναι να δείξει ότι η ισχύς σύντηξης μπορεί να παραχθεί με βιώσιμο και ασφαλή τρόπο σε εμπορική κλίμακα.

«Η Fusion παρέχει καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε μια δήλωση από τους 35 εταίρους του ITER: Κίνα, 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Ελβετία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι ασφαλές, με ελάχιστες ποσότητες καυσίμου και χωρίς φυσική πιθανότητα ατυχήματος κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το καύσιμο σύντηξης βρίσκεται στο θαλασσινό νερό και το λίθιο, αρκετά άφθονο για να τροφοδοτήσει την ανθρωπότητα για εκατομμύρια χρόνια.

«Μια ποσότητα ανανά αυτού του καυσίμου είναι ισοδύναμη με 10.000 τόνους άνθρακα», ανέφερε η δήλωση.

Το μηχάνημα ITER θα κατασκευαστεί από περίπου ένα εκατομμύριο εξαρτήματα και τα αρχικά πειράματα πρόκειται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2025.

Η εγκατάσταση προορίζεται να παράγει περίπου 500 μεγαβάτ θερμικής ισχύος, που μεταφράζεται σε περίπου 200 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας εάν λειτουργεί συνεχώς ή αρκετά για να τροφοδοτήσει περίπου 200.000 σπίτια.

Σε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ITER με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ, αν και οι ευρωβουλευτές στις αρχές του 2019 ζήτησαν χρηματοδότηση να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις