Αυξάνεται η πίεση στη Βρετανία για να ενημερώσει τον ΟΗΕ για το κλίμα

Οι επιχειρήσεις της Σκωτίας και της Βρετανίας ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για το κλίμα το 2030 πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενήσει η Βρετανία και ο ΟΗΕ για την πέμπτη επέτειο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η σύνοδος κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο την επόμενη εβδομάδα (12 Δεκεμβρίου), θα εξετάσει την ανάπτυξη της δυναμικής προς τη σύνοδο κορυφής COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον επόμενο χρόνο.

Πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σχετικά με τον στόχο του 2030 για το κλίμα του μπλοκ, έναν στόχο που έχει μέχρι τώρα διατηρηθεί από την Πολωνία.

Ο στόχος εκπομπών του ΗΒ είναι ήδη υψηλότερος από τον προτεινόμενο στόχο της ΕΕ, στο 57% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, πρότεινε ένα κριτήριο αναφοράς 55% για την ΕΕ, ενώ το Κοινοβούλιο υποστηρίζει έναν στόχο 60%.

Οι ειδικοί του κλίματος, εν τω μεταξύ, λένε ότι οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα είναι επιτεύξιμοι, αλλά δεν συνάδουν με τον στόχο της χώρας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Σκωτία έχει ήδη αυξήσει τον στόχο της, ανακοινώνοντας έναν παγκόσμιο κορυφαίο στόχο το Σάββατο για τη μείωση των εκπομπών κατά 75% έως το 2030 με στόχο να φτάσει στο μηδέν έως το 2045.

Και παρόλο που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση της Σκωτίας σκοπεύει να δημοσιεύσει μια ενδεικτική εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (NDC) βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

«Ενώ είμαστε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία δεν μπορεί να υποβάλει επίσημα NDC. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σκωτίας είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει και να αυξήσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες για το κλίμα, προτού καλωσορίσει τον κόσμο στη Γλασκόβη τον επόμενο χρόνο », δήλωσε η Roseanna Cunningham, υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στη Σκωτία.

Η παροχή ενδεικτικής NDC και η έμφαση σε περισσότερες φιλοδοξίες από ό, τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτει πίεση στο Westminster πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, όπου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα προωθήσει την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Σκωτία έχει ήδη ασκήσει πίεση στο Γουέστμινστερ, υποστηρίζοντάς τα σε εφάπαξ πληρωμές σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να τους ευχαριστήσουν για τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα σχέδιο 10 μονάδων 12 δισεκατομμυρίων λιρών για μια πράσινη ανάκαμψη από το COVID-19 τον περασμένο μήνα, αλλά πιέζεται επίσης από τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακοινώσουν έναν ουσιαστικό στόχο μείωσης του 2030.

Πάνω από 75 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Tesco, BT, ScottishPower, Sky, E.ON, EDF και Coca-Cola, υπέγραψαν επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη καθορισμού ενός φιλόδοξου στόχου εκπομπών σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και το δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου μηδέν έως το στόχο του 2050.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξει το σωστό επίπεδο φιλοδοξίας να καθοδηγήσει μια πράσινη ανάκαμψη και να εξασφαλίσει διεθνή δυναμική», διαβάζει η επιστολή, ζητώντας από την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στο καθαρό μηδέν, εκθέτοντας σαφείς φιλοδοξίες για ανθεκτικότητα και εφαρμόστε το σε όλη την πολιτική του ΗΒ.

Ο Keith Anderson, Διευθύνων Σύμβουλος της ScottishPower, ζήτησε στόχο μείωσης κατά 70%, λέγοντας ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να οδηγήσει τον αγώνα στο μηδέν.

«Εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τα πλήρη οφέλη αυτής της μετάβασης και να οδηγήσουμε την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, να υποστηρίξουμε την αλλαγή συμπεριφοράς και να κινηθούμε με τον ρυθμό των απαιτήσεων της επιστήμης του κλίματος, τότε η φιλοδοξία μας πρέπει να αντισταθμιστεί από έναν εξίσου φιλόδοξο στόχο του NDC στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2030», προστέθηκε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις