Κλιματική αλλαγή: Ο απρόβλεπτος καιρός επιβραδύνει την οικονομία
Κλιματική αλλαγή: Ο απρόβλεπτος καιρός επιβραδύνει την οικονομία

Αν ο καιρός σε μία περιοχή είναι ασταθής, τότε η οικονομική ανάπτυξη είναι μικρότερη. Μέσα από αυτές τις μικρές αλλαγές η κλιματική αλλαγή ίσως έχει ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Αυτό έδειξε μελέτη ερευνητών από τα Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), το πανεπιστήμιο Columbia και το ινστιτούτο Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC).

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αναγνωρισμένο περιοδικό Nature Climate Change, οι επιστήμονες συνέκριναν αλλαγές στη θερμοκρασία σε καθημερινή βάση με οικονομικά στοιχεία σε περισσότερες από 1.500 περιοχές σε όλον τον κόσμο για πάνω από 40 χρόνια. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι ετήσιες αλλαγές στη μέση θερμοκρασία έχουν αντίκτυπο στην μακροοικονομική ανάπτυξη» εξηγεί ο βασικός συγγραφέας της έρευνας Μαξιμίλιαν Κοτς. «Ωστόσο πλέον για πρώτη φορά, μπορούμε μπορούμε να αποδείξουμε ότι και οι αλλαγές στη θερμοκρασία από μέρα σε μέρα, δηλαδή η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, έχει σημαντικό αντίκτυπο. Αν η μεταβλητότητα αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου, τότε η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται κατά μέσο όρο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες».

Ειδικά όσον αφορά τις φτωχές οικονομίες του παγκόσμιου Νότου, ο Λεόνι Γουέντς εξηγεί πως «θεωρούμε ότι η οικειότητα με τις μεταβολές στη θερμοκρασία είναι σημαντική: οικονομίες όπως ο Καναδάς ή η Ρωσία, όπου οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες διαφέρουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μία χρονιά, είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίες, από ότι περιοχές στη Λατινική Αμερική ή τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι εποχικές διαφορές στη θερμοκρασία μπορεί να είναι μικρότερες από 3 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή οι αγρότες και οι μικροεπιχειρηματίες έχουν αναπτύξει κάποιου είδους ανοχή στις αλλαγές της θερμοκρασίας».

«Επιπλέον, τα εισοδήματα προστατεύουν ενάντια στις ζημίες» προσθέτει ο Γουέντς. «Ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, οι οικονομίες που βρίσκονται σε φτωχές περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις στις καθημερινές θερμοκρασίες σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες σε πιο πλούσιες περιοχές».

Συγκρίνοντας τη μεταβλητότητα των θερμοκρασιών από μέρα σε μέρα μεταξύ 1979 και 2018 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα οικονομικά δεδομένα ανά περιφέρεια, οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 29 χιλιάδες διαφορετικές μεμονωμένες παρατηρήσεις. «Οι ραγδαίες αλλαγές στη θερμοκρασία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις μακροπρόθεσμες αλλαγές» εξηγεί ο Αντερς Λέβερμαν, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Το πραγματικό πρόβλημα που προκαλούν οι αλλαγές στο κλίμα είναι οι αναπάντεχες αλλαγές, επειδή είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να προσαρμοστούν. Οι αγρότες και άλλοι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή. Τι θα γίνει όμως αν ο καιρός γίνει πιο απρόβλεπτος και ασταθής; Αυτό που δείξαμε είναι ότι ο ασταθής καιρός επιβραδύνει την οικονομία. Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν όταν συζητούν για το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις