Συνεδριάζουν οι κορυφαίοι ειδικοί για το κλίμα – Στις 6 Αυγούστου τα αποτελέσματα της έκθεσής τους
Συνεδριάζουν οι κορυφαίοι ειδικοί για το κλίμα – Στις 6 Αυγούστου τα αποτελέσματα της έκθεσής τους

«Ενώ η κλιματική κρίση, μαζί με την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση, βρίσκεται πράγματι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, η πανδημία της COVID-19 έφερε αυτήν την τριπλή πλανητική κρίση στο επίκεντρο», εξηγεί η Τζόυς Μσούγια, βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP).

Διακόσιοι σαράντα κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες συνέγραψαν την νέα έκθεση του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κλίμα, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω όλες τις προβλέψεις, φέρνοντας χρονικά την κλιματική καταστροφή πιο κοντά. Η Ομάδα Εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) συνέταξε την τελευταία ενημέρωσή της σχετικά με την επιστήμη πίσω από την κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και προειδοποιώντας για μελλοντικές απειλές.

Η ανάγκη για μια τόσο ευρεία μελέτη έχει γίνει επιτακτική μετά από μια σειρά περιβαλλοντικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική παγκοσμίως, από τις πλημμύρες στην Ευρώπη έως τον λιμό στη Μαδαγασκάρη. Η Σιβηρία καίγεται ενώ περιοχές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας είναι αντιμέτωπος με υπερβολική θερμότητα και ξηρασία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατή. Δεν χρειάζεται να πούμε στον κόσμο ότι η κλιματική αλλαγή υφίσταται», δηλώνει η Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.

Η επιστημονική κοινότητα αξιολογεί την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος και στις 6 Αυγούστου θα παρουσιάσει την τελική έκθεση, με βάση την οποία ηγέτες 195 χωρών στη σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις.

Η έκθεση στρώνει το έδαφος για την πολύ σημαντική επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP26, που θα πραγματοποιηθεί τρεις μήνες αργότερα στη Γλασκώβη. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι να πείσουν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στους τρόπους περιορισμού των εκπομπών ρύπων και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη ιδανικά σε 1,5 C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης κάνει λόγο για επταπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα μέσα στις επόμενες 3 δεκαετίες, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένονται χιλιάδες πρόωροι θάνατοι από τους καύσωνες που θα γίνουν κανονικότητα, με θερμοκρασίες που θα σπάσουν νέα υψηλά ρεκόρ.

Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται και στην κλιματική διπλωματία. Οι υπουργοί περιβάλλοντος των G20 συμφωνήσαν στη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο Κίνα και Ινδία αντιστέκονται στην απόσυρση των ορυκτών καυσίμων, στα οποία στηρίζεται η οικονομία τους. Η επιστημονική κοινότητα όμως προειδοποιεί πώς μόνο αν μηδενιστούν τα αέρια του θερμοκηπίου η ανθρωπότητα μπορεί να διατηρήσει ελπίδα επιβίωσης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις