Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων ν. Λάρισας: Δραματική η κατάσταση στη διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων ν. Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Η κατάσταση όσον αφορά στην διάθεση-διαχείριση κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων είναι δραματική. Στην χώρα μας δεν υλοποιείται κανένα σύστημα διαχείρισης των κενών συσκευασίας με αποτέλεσμα ντροπιαστικές εικόνες με την ανεξέλεγκτη διάθεση κενών συσκευασίας σε ρέματα ή όπου αλλού φανταστεί κανείς και τη δημιουργία εστιών ρύπανσης.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει και να μπουν φιλόδοξοι μα και ρεαλιστικοί στόχοι συλλογής και διαχείρισής τους.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας προτάσεις και έχουμε γίνει γνώστες σχεδίου ΚΥΑ, που κατά τη γνώμη μας είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και εναποθέτουν το βάρος της συλλογής κενών συσκευασιών, συνοδευόμενο και από άλλες σχετικές εργασίες, αποκλειστικά στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων.

Ο διάλογος που έχουμε επιδιώξει τόσο με την πολιτεία όσο και με τους εκπροσώπους των εταιριών παραγωγών ή διακινητών ΦΠΠ δεν έχει υπάρξει μέχρις ώρας διαφωτιστικός. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τους ακριβείς σχεδιασμούς.

Από την πλευρά μας, έχουμε διατυπώσει τόσο στο Υπουργείο όσο και στον ΕΣΥΦ, τις απόψεις μας επι όσων μας έχουν γίνει γνωστά και έχουμε κάνει προτάσεις που τις θεωρούμε βιώσιμες και αποτελεσματικές.

Περιμένουμε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, με τη συμμετοχή τόσο τη δική μας όσο και εκπροσώπων αγροτών αλλά και της αυτοδιοίκησης ώστε να επιλεχθεί το βέλτιστο μοντέλο.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε κανένα αιφνιδιασμό και επιμένουμε ότι η επιτυχία του όποιου συστήματος προϋποθέτει τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μερών που εμπλέκονται στη παραγωγή, διαχείριση και χρήση ΦΠΠ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις