Η ξηρασία απειλεί την Ευρώπη - «Στερεύουν» Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία

Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται αντιμέτωπη η Νότια Ευρώπη. Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Καταλονία, οι Αρχές ετοιμάζονται να θεσπίσουν μια νέα νομοθεσία η οποία θα επιβάλλει περιορισμούς στην χρήση του πιο πολύτιμου αγαθού. Το νερό.

Οι έντονες ξηρασίες των τελευταίων ετών υποχρεώνουν την Πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα αφού οι βροχοπτώσεις δεν είναι τόσο πολλές όπως στο παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι οι κήποι εκατοντάδων επιχειρήσεων σε 224 δήμους της Βαρκελώνης και της Χιρόνα πλέον δεν θα ποτίζονται ενώ οι αγρότες καλούνται να μειώσουν τη χρήση του νερού έως και 40%

Η Ισπανία όμως δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με την ξηρασία. Ιταλία, Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης καλούνται να βρουν λύσεις.

Γαλλία: «Κάντε οικονομία στο νερό»

Η γαλλική κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σκοπεύει να λάβει άμεσα δράση καθώς η «κρίση των υδάτων» είναι προ των πυλών. Η αξιοποίηση του γκρίζου νερού και η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων είναι στα πλάνα της κυβέρνησης. Επίσης υπάρχει πρόταση για την συντήρηση των σωλήνων του συστήματος ύδρευσης προκειμένου να αποφεύγονται οι διαρροές.

Σε πανεθνικό επίπεδο το ποσοστών των διαρροών αγγίζει το 30% ενώ σε κάποιες περιοχές φτάνει έως και το 70% σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην ετήσια έκθεση αγροτικών γαλλικών προϊόντων, ζήτησε από τους αγρότες να κάνουν οικονομία στο νερό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις