Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ευάλωτες στην ξηρασία;

Σύμφωνα με το euronews.com η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι καύσωνες και οι σοβαρές πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις σε αρκετές περιοχές σε χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Τώρα η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι ακόμη πιο έντονης ξηρασίας από πέρυσι, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ορισμένα μέρη έχουν ήδη αντιμετωπίσει έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης και οι αγρότες αναμένουν σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες και τα ζώα τους.

Ποια μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν λοιπόν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ξηρασία;

Πώς επηρεάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα την Ευρώπη;

Λίγο πάνω από το 20% της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται επί του παρόντος υπό προειδοποίηση ξηρασίας και το 3,2% βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.

Αρκετά χρόνια ξηρασίας έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων ενώ τα επίπεδα των ποταμών και των ταμιευτήρων είναι χαμηλά.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία βλέπουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την έλλειψη ή τη βροχή, αλλά οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας αντιμετωπίζουν επίσης πιο ξηρό έδαφος από το συνηθισμένο. 26 από τα 101 διαμερίσματα της Γαλλίας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ξηρασίας μέχρι το τέλος αυτού του καλοκαιριού.

Τα νότια κράτη της ΕΕ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις που έχει η ξηρασία στον γεωργικό τομέα. Μια έκθεση που παρουσίασε η Πορτογαλία για λογαριασμό της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα για το μέλλον.

Μερικές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο ζητούν κεφάλαια από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ - ένα ταμείο 450 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για τη στήριξη των αγροτών σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Οι αγρότες της Ισπανίας αντιμετωπίζουν έλλειψη βροχών και υψηλές θερμοκρασίες

Οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης ήταν πολύ χαμηλότερες από ό,τι συνήθως. Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, ήταν 24% κάτω από τον μέσο όρο αυτής της εποχής. Αυτή η ξηρασία έρχεται μετά το 2021 και το 2022 βροχοπτώσεις 26% κάτω από τη μέση τιμή.

Μεγάλες περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό προειδοποίηση ξηρασίας και ορισμένες αντιμετωπίζουν έκτακτη ανάγκη όσον αφορά τη διαθεσιμότητα νερού. Στα βορειοανατολικά της Ισπανίας, οι 7,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Καταλονίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της ξηρασίας για περισσότερους από 30 μήνες.

Οι κάτοικοι είπαν στο Euronews Green τον Απρίλιο ότι έχουν παραιτηθεί από τους περιορισμούς του νερού και φέτος. Τα πηγάδια έχουν στεγνώσει σε χωριά γύρω από τη Βαρκελώνη και το νερό πρέπει να μεταφερθεί με βυτιοφόρα για να συμπληρωθεί ο εφοδιασμός τους.

Οι αγρότες σε όλη την Ισπανία αγωνίζονται επίσης με τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Με ελάχιστο έως καθόλου γρασίδι για να τρώνε τα ζώα, πολλοί αναγκάζονται να φέρουν τροφή για τα ζώα τους, αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές. Ανησυχούν επίσης για τη σημαντική μείωση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών χωρίς αξιόπιστη παροχή νερού.

Στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση μιας σοβαρής ξηρασίας που απειλεί τους υδάτινους πόρους και τη γεωργία.

Τώρα η Ισπανία πλήττεται από βροχοπτώσεις με μεγάλες περιοχές της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Βαλένθια - να τίθενται υπό κίτρινη προειδοποίηση από το μετεωρολογικό της γραφείο (AEMET) αυτή την εβδομάδα λόγω του κινδύνου ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Κρίσιμη κατάσταση στην Ιταλία καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις πέφτουν σε ξηρό έδαφος

Οι πλημμύρες στην Ιταλία κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η κατάσταση του νερού στη χώρα είναι περίπλοκη.

Οι ειδικοί στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus λένε ότι οι βροχοπτώσεις είναι απίθανο να μειώσουν τον αντίκτυπο ενός ξηρού καλοκαιριού.

Η έλλειψη χιονόπτωσης και βροχόπτωσης σημαίνει ότι οι προμήθειες στη λεκάνη του ποταμού Πάδου - που συγκρατεί τους μισούς υδάτινους πόρους της Ιταλίας υπό κανονικές συνθήκες - εξακολουθούν να είναι χαμηλοί. Με τα επίπεδα ροής του ποταμού να είναι ακόμα χαμηλά, το αλμυρό νερό έχει ανέβει από την Αδριατική Θάλασσα στο δέλτα του Πάδου. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα μπορούσε να αφήσει τη γη άχρηστη για τη γεωργία.

Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι έντονες βροχοπτώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες που σκότωσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή Emilia-Romagna.

Η ξηρασία και οι  πλημμύρες ποταμών και ρεμάτων , σε συνδυασμό με κατολισθήσεις, έχουν αντίκτυπο στη γεωργία, βλάπτοντας την κτηνοτροφία, τους αμπελώνες και τις καλλιέργειες δημητριακών καθώς και την παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Η ξηρασία στην Πορτογαλία επιδεινώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, οι μέσες θερμοκρασίες στην Πορτογαλία ήταν σχεδόν πάντα πάνω από τον μέσο όρο του μηνιαίου μέσου όρου. Η IPMA, ο εθνικός μετεωρολογικός οργανισμός της χώρας, κατέγραψε κύματα καύσωνα στο 50% των σταθμών παρακολούθησης καιρού μεταξύ 2 και 11 Απριλίου.

Παράλληλα με τον ζεστό καιρό, οι μειωμένες βροχοπτώσεις κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο έχουν αφήσει το έδαφος πολύ ξηρό - ειδικά στη νότια Πορτογαλία.

Η κατάσταση της ξηρασίας επιδεινώθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την αγρομετεωρολογική και υδρολογική παρακολούθηση. Έχει επηρεάσει αρνητικά τη γεωργία σε περισσότερο από το 40 τοις εκατό της χώρας.

Περίπου το 90% της ηπειρωτικής χώρας της χώρας υποφέρει τώρα από ξηρασία με σοβαρή ξηρασία να επηρεάζει το ένα πέμπτο της επικράτειάς της. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι τον Μάρτιο και σχεδόν πενταπλάσιο από την περιοχή που αναφέρθηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο ξηρός καιρός επηρεάζει τη γεωργία και τις δεξαμενές νερού με το Υπουργείο Γεωργίας, ζητώντας βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις