Θα μπορούσε ο ωκεανός να είναι το επόμενο σύνορο για τη φυτική γεωργία;

Τα ανθεκτικά στο αλάτι φυτά ρυζιού που μπορούν να καλλιεργηθούν απευθείας στην επιφάνεια του ωκεανού μπορούν να δώσουν λύση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στην αλάτωση της γεωργικής γης, σύμφωνα με την Alora, μια νεοσύστατη γεωργική εταιρεία που ανακοίνωσε σχέδια για ένα παγκόσμιο δίκτυο ωκεάνιων καλλιεργειών ρυζιού.

Από το 2019, οι ιδρυτές της γεωργικής νεοφυούς επιχείρησης Alora με έδρα τον Καναδά, Rory Hornby και Luke Young, έχουν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν τη γενετική μηχανική για να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν οι χερσαίες καλλιέργειες.

"Ενεργοποιώντας" την ανοχή στην αλατότητα χερσαίων καλλιεργούμενων ειδών, όπως το ρύζι, η ομάδα της Alora στοχεύει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη χρήση γλυκού νερού κατά τη φάση της παραγωγής. 

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να εξαλείψει τις εκπομπές μεθανίου που συνδέονται με τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας ρυζιού με την καλλιέργεια ρυζιού σε αλμυρό νερό, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που εκπέμπουν μεθάνιο.

"Ενεργοποιούμε ξανά αυτή την αδρανή ανοχή στο αλάτι. Έτσι αυτά τα φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν, είτε αυτό επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού, είτε σε εδάφη που έχουν αρδευτεί ή έχουν επηρεαστεί από τη στάθμη του εδάφους, είτε σε αλμυρό νερό, είτε λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων", εξήγησε ο Hornby, επικεφαλής υπεύθυνος βιωσιμότητας της Alora, σε συνέντευξή του στο SustainableBiz, μια ειδησεογραφική πλατφόρμα με έδρα τον Καναδά.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, η Alora κατάφερε να τροποποιήσει τα φυτά ρυζιού ώστε να είναι ανθεκτικά στο αλάτι σε συνθήκες 16 γραμμαρίων αλατιού ανά λίτρο νερού, παρά το γεγονός ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες ρυζιού καταγράφονται ως εξαιρετικά ευαίσθητες στην αλατότητα. Στόχος της Alora είναι να αυξήσει την ανοχή αυτή στην αλατότητα ακόμη περισσότερο, έως 24 γραμμάρια ανά λίτρο μέχρι το τέλος του έτους.

Η Alora βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση ενός πιλοτικού προγράμματος στη Σιγκαπούρη, προσπαθώντας να αυξήσει περαιτέρω την ανοχή των καλλιεργειών ρυζιού στην αλατότητα, ενώ παράλληλα δοκιμάζει μια δομή που θα διευκολύνει την καλλιέργεια της καλλιέργειας απευθείας στην επιφάνεια του ωκεανού.

Με σχέδια να έχει αναπτύξει και να λειτουργήσει το πρώτο πλήρες αγρόκτημα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, η Alora στοχεύει να μεταφέρει την ιδέα σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2026, απαριθμώντας την Κένυα, τη Ναμίμπια, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πιθανές τοποθεσίες για ωκεάνια χωράφια ρυζιού.

Προωθώντας τους στόχους της νεοφυούς επιχείρησης για βιώσιμη γεωργία, ο Luke Young, συνιδρυτής της Alora, σχολίασε τις ελπίδες του για την ανάπτυξη του έργου.

"Ξεκινώντας περίπου από το 2025 και μετά, θα αρχίσουμε να εξετάζουμε την ταυτόχρονη σύνδεση διαφορετικών τεχνολογιών σε αυτές τις φάρμες.

Έτσι, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά πάνελ, για παράδειγμα, ή παλιρροϊκά κύματα ή πραγματικά συστήματα παραγωγής ενέργειας από κύματα", δήλωσε, σχολιάζοντας στο SustainableBiz.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις