ΕΕ: Στόχος η μηδενική απώλεια πλαστικών pellet με νέους κανόνες

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις του για την καλύτερη πρόληψη των απωλειών πλαστικών pellet σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, με στόχο την επίτευξη μηδενικών απωλειών.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τη θέση τους σε πρώτη ανάγνωση σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για την πρόληψη των απωλειών πλαστικών pellet για τη μείωση της μικροπλαστικής ρύπανσης, με 538 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 31 αποχές. Οι νέοι κανόνες θα απαιτήσουν από όλες τις οντότητες που χειρίζονται πλαστικά πέλλετ να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή απωλειών. Εάν συμβούν αυτά, θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό και τον καθαρισμό των διαρροών.

Σχέδια εκτίμησης κινδύνου για εγκαταστάσεις

Ο κανονισμός θα απαιτούσε από τους οικονομικούς φορείς να καταρτίσουν ένα σχέδιο αξιολόγησης κινδύνου για κάθε εγκατάσταση που διακινεί ετησίως περισσότερους από 1000 τόνους πλαστικών σφαιριδίων. Οι ευρωβουλευτές θέλουν αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τρία χρόνια για τις μεσαίες επιχειρήσεις και πέντε χρόνια για τις μικρές επιχειρήσεις. Θέλουν επίσης τα σχέδια να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των τόνων πλαστικών σφαιριδίων που διακινούνται ετησίως και τη χημική φύση κάθε πολυμερούς που περιέχεται στα πλαστικά σφαιρίδια επί τόπου.

Σαφής επισήμανση των δοχείων αποθήκευσης και μεταφοράς

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν όλα τα δοχεία αποθήκευσης και μεταφοράς που μεταφέρουν πλαστικά σφαιρίδια να φέρουν ετικέτα με συγκεκριμένο εικονόγραμμα και πληροφορίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, την πιθανότητα να βλάψουν το περιβάλλον, την ανάγκη αποφυγής απελευθέρωσης και συλλογής τυχόν διαρροών.

Παραθέτω, αναφορά

Ο εισηγητής João Albuquerque (S&D, PT) δήλωσε: "Αυτός ο κανονισμός έρχεται σε μια εποχή όπου είναι όλο και πιο σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί και να ληφθούν μέτρα κατά της μικροπλαστικής ρύπανσης. Όλοι έχουμε δει τη σημασία αυστηρότερων κανόνων, ειδικά μετά την καταστροφή που συνέβη στη Γαλικία , αλλά η ρύπανση από πλαστικά σφαιρίδια υπερβαίνει αυτό, ελπίζω ότι στην επόμενη θητεία θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε έναν ισχυρό κανονισμό που θα βασίζεται στην πρόληψη που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ρύπανσης από πλαστικά σφαιρίδια, η οποία ενέχει τέτοιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και την υγεία. περιβάλλον."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις