Ενισχύσεις de minimis: Ποιοι θα είναι οι «τυχεροί» δενδροκαλλιεργητές - Τι χρήματα θα λάβουν οι παραγωγοί μέχρι τέλος του έτους
Ενισχύσεις de minimis: Ποιοι θα είναι οι «τυχεροί» δενδροκαλλιεργητές - Τι χρήματα θα λάβουν οι παραγωγοί μέχρι τέλος του έτους

Δεκαήμερο πληρωμών τρέχει για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς επίκειται η καταβολή της επιδότησης λιπασμάτων, της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ καθώς και δράσεων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με αιχμή την εξισωτική αποζημίωση και τη μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση) στους λογαριασμούς τους.

Οι πληρωμές έως το τέλος του 2022

Το επόμενο δεκαήμερο οι παραγωγοί θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά από

  • την επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, 60 εκατ. ευρώ,
  • την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης (το αντίστοιχο ποσό που είχε καταβληθεί πέρυσι ανήλθε στα 851,6 εκατ. ευρώ),
  • τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, 40 εκατ. ευρώ,
  • τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους ετεροεπαγγελματίες, 15 εκατ. ευρώ.
  • την εξισωτική αποζημίωση, 264 εκατ. ευρώ,
  • και τη δράση «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», γνωστής ως «νιτρορύπανσης», 90 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία η αποκάλυψη για τις de minimis

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και τα αποκαλυπτήρια των παραγωγών, κυρίως δενδροκαλλιεργητών, που θα λάβουν τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος λόγω των καιρικών συνθηκών και της ουκρανικής κρίσης. Η αρχή έγινε ήδη από καστανοπαραγωγούς στην Πιερία, με 590,4 χιλιάδες ευρώ, που είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος, και ακολουθούν καστανοπαραγωγοί στη Λάρισα και την Αρκαδία.

Στο «καλάθι» των ενισχύσεων de minimis, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να ενταχθούν μήλα, αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι πληρωμές στη συντριπτική τους πλειονότητα θα γίνουν στις αρχές του 2023, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εν λόγω ενισχύσεις είναι χρονοβόρες.

Τον Γενάρη οι πληρωμές των κτηνοτρόφων

Από το καινούργιο έτος έχουν προγραμματιστεί οι πληρωμές των  89 εκ. στους κτηνοτρόφους.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή έως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου  και εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τα χρήματα πρόκειται να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις