ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για τις ενισχύσεις του 2022

Ξεκίνησαν τμηματικά οι εκκαθαριστικές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενισχύσεις του 2022 και ολοκληρώνονται σήμερα. 

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ πιστώνει σήμερα Παρασκευή στους λογαριασμούς 630.000 δικαιούχων αγροτών ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανοατολισμού και Εγγυήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαιούχους παραγωγούς, αργά μετά τις 7.15 το βράδυ είδαν τα πρώτα χρήματα  στους λογαριασμούς τους.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «Συνολικά θα εκκαθαριστούν και θα πληρωθούν 56 καθεστώτα και ως εκ τούτου, λόγω του μεγάλου πλήθους των πληρωμών, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα ολοκληρωθούν σταδιακά».

Επισημαίνεται ότι στην παρούσα πληρωμή θα συμπεριληφθούν τα ΑΦΜ που εμπλέκονται σε διοικητική πράξη των οποίων έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μηχανογραφικά από τον Οργανισμό. Για όσους δικαιούχους δεν συμπεριληφθούν σε αυτή την πληρωμή θα υπάρξει η δυνατότητα νέας συμπληρωματικής πληρωμής, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με ακρότατο χρονικό σημείο την 15η Οκτωβρίου 2023.

Τέλος, από τα 5.400 ΑΦΜ που έχουν δεσμευθεί για το Εθνικό Απόθεμα των ετών 2021-2022, δικαιολογητικά απόδειξης της νόμιμης κατοχής έχουν επισυνάψει 1.900 δικαιούχοι από τους οποίους θα συμπεριληφθούν στην παρούσα πληρωμή μόνο όσοι έχουν αξιολογηθεί θετικά κατόπιν ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν υπάρχει εκκρεμότητα στον έλεγχο νομιμότητας.

Σήμερα θα συνεχιστεί η εξόφληση των υπολοίπων της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης, θα καταβληθεί σε ένα ποσοστό δικαιούχων το ποσό από το εθνικό απόθεμα του 2022 όσοι είναι σε έλεγχο μάλλον πάνε για τέλη Οκτωβρίου, καθώς και μία σειρά από καθεστώτα συνδεδεμένων και ειδικών ενισχύσεων.

Τέλος να θυμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά φέτος  που καθυστέρησαν τόσο πολύ και φτάσαμε στην εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις