Κ. Χατζηδάκης: κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται στην τραπεζική αγορά

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα θέματα της ρευστότητας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του Προέδρου της ΕΕΤ Γιώργου Ζανιά:

Κ. Χατζηδάκης: «Η συζήτηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πιστοποίησε ότι κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται στην τραπεζική αγορά. Και αυτό ισχύει σίγουρα περισσότερο σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο τέλος Απριλίου τα δάνεια που είχαν εγκριθεί, βάσει αυτών των εργαλείων, ανέρχονταν στο ύψος του 1.650.000.000 ευρώ. Αύξηση 10% περίπου, σε σχέση με το τέλος Μαρτίου.

Έχουμε δυο ακόμη θετικές εξελίξεις. Σε σχέση με τα δάνεια που παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, διαπιστώσαμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ -υπενθυμίζω ότι το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων είναι 1.440.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015- και θα έχουν εκταμιευτεί 700 εκατομμύρια ευρώ.

Είχαμε, επίσης, διαβεβαιώσεις από όλες τις τράπεζες ότι εντός του Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη και μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτά που είπαμε λοιπόν την περασμένη εβδομάδα προχωρούν έτσι όπως είχαν σχεδιαστεί.

Τέλος, θέλω να ενημερώσω ότι συμφωνήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Ένωση Τραπεζών να καλέσουν τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου σε μια ημερίδα εργασίας να συζητηθούν τα θέματα της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Γ. Ζανιάς: Τα πράγματα είναι όπως τα είπε ο Υπουργός. Είναι πολύ θετικό πως έχει αρχίσει να μονιμοποιείται μια ανοδική τάση στη χρηματοδότηση της οικονομίας τουλάχιστον όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις τράπεζες.

Η αγορά έχει αρχίσει να αποκτά κάποια δυναμική και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, διότι σημασία έχει η τάση αυτή.  Διότι εδώ πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία. Και αν προστίθενται όπως βλέπουμε από μήνα σε μήνα 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ στις χρηματοδοτήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι έχουν εγκριθεί 1,650 εκατομμύρια ευρώ μια αύξηση συγκριτικά με το Μάρτιο του 10%. Πως αναμένετε να εκταμιευτεί αυτό το ποσό και να διοχετευτεί στην οικονομία αφενός και αφετέρου τι δάνεια πρόκειται να δοθούν μέσω της συνεργασίας των τραπεζών με το ΕΤΕΑΝ;

Κ. Χατζηδάκης: Για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι τον Ιούνιο, από συστάσεως των χρηματοδοτικών εργαλείων, είχαν δοθεί δάνεια ύψους 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι την τελευταία χρονιά έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος διότι από τα 100 με 150 εκατομμύρια φτάσαμε στα 1.650 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τις επιχειρήσεις είναι οι εγκρίσεις, διότι έχοντας την έγκριση έχουν το πράσινο φως από τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στα σχέδιά τους. Εάν κανείς θέλει να φτάσει μέχρι το επίπεδο των εκταμιεύσεων, θα δει ότι και εκεί οι αριθμοί είναι θετικοί. Διότι και στις εκταμιεύσεις, δηλαδή αφού έχουν πληρωθεί κάποιες προϋποθέσεις που τίθενται στις συμβάσεις μεταξύ των Τραπεζών και των επιχειρήσεων, τα ποσά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο ΕΤΕΑΝ, υπενθυμίζω ότι εξαιρουμένου του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», θα μπορούσε συνολικά να δώσει στην αγορά είτε μόνο του είτε με μόχλευση ένα ποσό της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Μέχρι σήμερα τα χρήματα που έχουν δοθεί από το ΕΤΕΑΝ πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο, 500 εκατομμύρια ευρώ. Να υπενθυμίσω επίσης σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ ότι τα ποσά αυτά δύο χρόνια πριν, ήταν ανύπαρκτα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις