Αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για τη Δάσωση Γαιών ζητά ο Μ.Χαρακόπουλος

Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γεώργιο Καρασμάνη, της ΚΥΑ που επιλύει χρόνια προβλήματα του προγράμματος «Πρώτη Δάσωση Γαιών», του Μέτρου 221.

Ο κ. Χαρακόπουλος ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνεργασθεί με την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου 12/03/2014) για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει από την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΥΑ προκειμένου να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός δένδρων από 250 στα 70 ανά στρέμμα.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει αναδρομική ισχύ στην ΚΥΑ, έτσι ώστε να πάψει η απειλή της επιστροφής των ενισχύσεων από δικαιούχους του προγράμματος που δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο αριθμό δέντρων, καθώς η μεγάλη πυκνότητα φύτευσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εμπόδισε τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.

Στη δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Η υπογραφή της νέας ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Δάσωση Γαιών» κινείται οπωσδήποτε σε σωστή κατεύθυνση, καθώς επιλύει προβλήματα που είχαν ανακύψει από την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΥΑ. Άλλωστε, ως γνωστόν, κατά τη θητεία μου στο ΥπΑΑΤ, εργάστηκα για την άρση των στρεβλώσεων που υπήρχαν στην προηγούμενη ΚΥΑ σε αγαστή συνεργασία με τους παραγωγούς δικαιούχους. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί τότε, καθώς η υπογραφή της συγκεκριμένης Απόφασης δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού.

Για να μη μείνει, όμως, μετέωρο το βήμα είναι, άμεσα, επιβεβλημένη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει αναδρομική ισχύ στην ΚΥΑ, έτσι ώστε να πάψει η απειλή της επιστροφής των ενισχύσεων από δικαιούχους του προγράμματος που δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο αριθμό δέντρων, για λόγους για τους οποίους δεν ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι. Οι ενδιαφερόμενοι δικαίως αγωνιούν, καθώς πολλοί από αυτούς καλούνται σήμερα, στη λήξη του 20ετούς προγράμματος δάσωσης, να επιστρέψουν στο σύνολό τους τις ενισχύσεις που έχουν λάβει».


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις