Αποδίδουν οι πρωτοβουλίες για προστασία των ελληνικών ΠΟΠ

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε διεξοδικά στην απαντητική επιστολή που έλαβε από την Επίτροπο Εμπορίου κα Cecilia Malstrom, με την οποία τον διαβεβαιώνει ότι δεν θα καταργηθούν οι γεωγραφικές ενδείξεις στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι η φέτα, ενόψει της σύναψης της συμφωνίας ΤΤΙΡ μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «τέτοια θέματα, που έχουν σχέση με την αγροτική οικονομία και όχι μόνο, δεν απασχολούν, δυστυχώς, την επικαιρότητα, ενώ είναι πολύ σημαντικά. Η πιστοποίηση των ΠΟΠ δίνει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά μας προϊόντα. Το γεγονός ότι αναγνωρίζονται ως ΠΟΠ σε επίπεδο ΕΕ πάνω από 100 προϊόντα από τη χώρα μας έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό τόνισα και στη διάσκεψη στη Ρήγα της Λετονίας τον Μάιο, απευθυνόμενος προς την Επίτροπο, όταν έγινε κουβέντα για την Εταιρική Διατλαντική Εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά όσον αφορά την προστασία που θα έχουν τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δέχονται καμία έννοια μέχρι σήμερα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων. Η προστασία που έχουν τα ΠΟΠ προϊόντα είναι εντός της ΕΕ. Στις συμφωνίες που κάνει η ΕΕ με τρίτες χώρες, επιδιώκει μια επέκταση αυτής της προστασίας και σε αυτές. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αρνητικές σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Μάλιστα φτάσανε στο σημείο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ με επιστολή τους προς την Επίτροπο να της ζητά να ασκήσει πίεση στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου -άκουσον, άκουσον- να επιτρέπεται η απρόσκοπτη εισαγωγή αμερικάνικων τυριών, όπως η φέτα και παρμεζάνα! Φτάσανε στο σημείο να βαφτίζουν λευκά τυριά που παράγουν στις ΗΠΑ ως φέτα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «υπάρχει και από άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα με μας στον πρωτογενή τομέα κάποια αντίδραση, αλλά εγώ θα περίμενα να είναι πολύ πιο ισχυρή αυτή η αντίδραση. Γι’ αυτό είχα αναλάβει πρωτοβουλία με ερώτηση που κατέθεσα με συναδέλφους βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητώ από την ελληνική πολιτεία να προβεί σε ενέργειες, να κάνει συμμαχίες με χώρες, ιδιαίτερα του νότου, που έχουν και αυτές αγροτικά προϊόντα που είναι αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ, προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, για να ασκηθεί από κοινού πίεση προς την Κομισιόν και να μην ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα,  προχώρησα σε μια ακόμη πρωτοβουλία στέλνοντας επιστολές όχι μόνο στην Επίτροπο, αλλά στον πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήδη έχω λάβει θετικές απαντήσεις, όπως του Προέδρου του ΕΛΚ κ. Βέμπερ, ο οποίος σημειώνει ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ελληνικές θέσεις».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις