Παράταση για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ - Καταβολή ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

Στην ανάγκη να δοθεί παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ και στην ανάγκη για άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου. 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «Σε ότι αφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και άλλων αγροτικών πληρωμών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε πως η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2015 και οι άλλες αγροτικές πληρωμές, θα ολοκληρωθούν ως τον Ιούνιο 2016 και θα δοθούν σε δύο δόσεις.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων ακόμη αναμένουν αυτές τις πληρωμές, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να επαναχρηματοδοτήσουν την παραγωγή τους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν καταβληθεί Φόρος Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, έξοδα για όργωμα, σπορά, λίπανση κ.λπ. των αγρών τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η οικονομική κατάσταση για αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι αφόρητα πιεστική.

Επιπλέον, στην ερώτηση τονίζεται ότι ο ΟΓΑ «έχει εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του Ταμείου, καθώς και οι εργάτες γης, να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το Α’ εξάμηνο του 2015, ως την 30η  Νοεμβρίου. 

Βεβαίως και οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν. Ζητούμε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά, έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ. Σε διαφορετική περίπτωση, η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις εισφορές εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα και ο αγροτικός φορέας να χάσει χρήματα και μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού, να μείνει ανασφάλιστο».

Τέλος ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δοθεί παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις