«Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί κινείται στον αντίποδα της αναπτυξιακής πολιτικής»

Στην -εξαιρετικής σοβαρότητας για τον κλάδο- απόφαση της Κυβέρνησης για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελληνικό επώνυμο κρασί, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, διαβιβάζοντας το  Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων των οργανώσεων του αμπελοοινικού τομέα.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα: «οι εκπρόσωποι των οργανώσεων του αμπελοοινικού και του παραγωγικού κόσμου, μιλώντας εκ μέρους των 200.000 αμπελουργών, των οινοποιών και των χιλιάδων εργαζομένων στα οινοποιεία της χώρας, απευθύνουμε δραματική έκκληση στην Πολιτεία, καλώντας την : 
1. Να αναιρέσει την πρόσφατη απόφαση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί εγκαταλείποντας ισοπεδωτικές, στενά οικονομίστικες αντιλήψεις που καταργούν στο βωμό συγκυριακών σκοπιμοτήτων την αναπτυξιακή εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας. 
2. Να προχωρήσει ταυτόχρονα στην υιοθέτηση των προτάσεων που έχει κατ’ επανάληψη, αλλά δυστυχώς μάταια, υποβάλει ο κλάδος και οι οποίες θα τονώσουν την περαιτέρω ανάπτυξή του, αποφέροντας πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος στα δημόσια ταμεία. 
3. Να μην υποτιμήσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις, με σημαντικότερη τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στις αμπελοοινικές περιοχές, από την αναπότρεπτη, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της για τον ΕΦΚ, καταστροφική συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής. 
4. Να μην παρακάμψει τις επισημάνσεις του κλάδου, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμοδίους, ότι η απόφαση για τον ΕΦΚ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και ότι τυχόν εφαρμογή της θα έχει τεράστιο λειτουργικό κόστος για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, σε βάρος τόσο της παραγωγικής τους δραστηριότητας όσο και της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς επίσης και δυσανάλογο διοικητικό κόστος που καθιστά τον συγκεκριμένο φόρο ταμειακά αναποτελεσματικό.»

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι: «Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί κινείται στον αντίποδα της αναπτυξιακής πολιτικής. Θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα και μακροπρόθεσμα θα αποστερήσει και αυτά καθώς θα δυναμιτίσει την παραγωγική διαδικασία, σε μια στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη με καλά αποτελέσματα το στρατηγικό σχέδιο του κλάδου για τη διείσδυση στις ξένες αγορές.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις