«Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ να πληρώνουν μόνοι τους το ποσοστό των εισφορών»

Απάντηση Μοσκοβισί σε Νίκο Χουντή: «Για ΟΓΑ και ΟΑΕΕ το ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου πρέπει να συγκλίνει με το συνολικό ποσοστό (εργοδότη-εργαζόμενου) του ΙΚΑ ως το 2018»

«Τας χείρας του νίπτει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις αγροτικές συντάξεις και τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων.
Ο κ. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, παραμένει εντελώς αμετακίνητος από τις θέσεις του Μνημονίου που η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, ότι δηλαδή οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους το ποσοστό που πληρώνουν μαζί εργοδότες και εργαζόμενοι, στο ΙΚΑ ως το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του ζητούσε να μάθει ποια είναι η «δομή των εισφορών» του ΙΚΑ σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν τα υπόλοιπα Ταμεία όπως προβλέπει ο Ν. 4336/2015, καθώς και αν προβλέπεται μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ ανάλογη με το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αφού φροντίζει να υπενθυμίσει ότι τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη λεπτομερή εφαρμογή των συνταξιοδοτικών πολιτικών και ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό ψήφισε τον μνημονιακό νόμο 4336/2015, τονίζει:
«Η δομή των εισφορών του ΙΚΑ στον νόμο 4336/2015 αναφέρεται στο συνολικό ποσοστό χρηματοδότησης. Για το ΝΑΤ αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων θα συγκλίνουν με τα αντίστοιχα του ΙΚΑ έως το 2018. Για τα ταμεία χωρίς εργοδοτικές εισφορές (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), το ποσοστό της εισφοράς του ασφαλισμένου πρέπει να συγκλίνει με το συνολικό ποσοστό εισφορών του ΙΚΑ έως το 2018».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις