Ασυνέπεια λόγων για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών

 

«Και στην πληρωμή των τευτλοπαραγωγών η κυβέρνηση επιδεικνύει την ασυνέπεια λόγων και έργων, που την χαρακτηρίζει. Απαντά γενικά, ομολογώντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Ζήτησα χρονοδιάγραμμα πληρωμών, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Αντ’ αυτού ο κ. Αποστόλου μας παραπέμπει στη σύμβαση. Οι τευτλοπαραγωγοί πραγματικά δεν ξέρουν τι να κάνουν; Μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, στις 16.03.2018, περιμένανε την εξόφληση των υπολοίπων 6,2 εκατ. ευρώ, που ποτέ δεν έγινε. Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί η δέουσα σοβαρότητα και να πούνε στον κόσμο τι συμβαίνει και τι θα γίνει. Στη Λάρισα δεν έχει σπαρθεί ακόμη ούτε στρέμμα για το 2018, γιατί η βιομηχανία δεν έδωσε σπόρους. Άρα, η χρονιά πάει χαμένη;». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σε ερώτησή του για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών από την ΕΒΖ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός μετέφερε την αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους και ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο υπήρχε ασυνέπεια μεταξύ όσων είχαν ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη για την εξόφληση  μέχρι το τέλος του 2017. Επιπλέον, ζητούσε να μάθει τι θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Αποστόλου στην απάντησή του αναφέρεται στην πορεία της ΕΒΖ και του καθεστώτος του ζαχαρικού τομέα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ έχει ως στόχο την ενίσχυση της καλλιέργειας, των τευτλοπαραγωγών και της ΕΒΖ και μεριμνά για το εισόδημα των παραγωγών και την εξασφάλιση της πρώτης ύλης για τα εργοστάσια. Προς τούτο δίνει στην καλλιέργεια τη γνωστή συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία από τα 53 ευρώ/στρέμμα το 2015 έφτασε τα 72 ευρώ/στρέμμα το 2017, και καταβλήθηκε από την 01.02.2018.

Σε ότι αφορά την πορεία των πληρωμών, ο κ. Αποστόλου απαντά ότι «όσον αφορά στους όρους αγοράς/παραλαβής τεύτλων από την ΕΒΖ καθώς και στην πληρωμή των παραγωγών, σημειώνεται ότι περιλαμβάνονται στη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγών».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις