Φ. Αραμπατζή: «Να θέσει ο κ. Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τις καταστροφές των παραγωγών μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα»

Από τα τέλη Μαΐου οι αγρότες της χώρας μας δοκιμάζονται από ακραία, καιρικά φαινόμενα.
Άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, χαλάζι σε συνδυασμό με δυνατό αέρα και πλημμύρες έχουν πλήξει καίρια χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, οσπρίων, οπωροφόρων δέντρων και τριφυλλιών.

Κυρίως στη Μακεδονία (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική) και στη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα) οι αγρότες βλέπουν τις παραγωγές τους να χάνονται, υφίστανται μεγάλες οικονομικές απώλειες, κλονίζεται το αγροτικό τους εισόδημα και η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους, σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία φορολογικής και ασφαλιστικής «επίθεσης» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή η άρνηση του ΕΛΓΑ να καλύψει ασφαλιστικά σημαντικές απώλειες παραγωγής σε πολλές καλλιέργειες παρά τα θετικά πορίσματα των Γνωμοδοτικών Επιτροπών και η διαρκής μετάθεση πληρωμής των προηγούμενων ακόμη αποζημιώσεων «σφίγγουν τη θηλειά στο λαιμό» των πληγέντων και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διεκδίκησης κοινοτικών πόρων, ως αντιστάθμισμα της απώλειας εισοδήματος.

Και είναι απορίας άξιο γιατί ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου δεν καταθέτει αίτημα επείγουσας δράσης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της προσεχούς Δευτέρας, 16 Ιουλίου 2018, ώστε να παρουσιάσει την κρίσιμη κατάσταση, που βιώνουν οι παραγωγοί της χώρας μας.

Του γνωρίζουμε, ότι ήδη ο Πολωνός ομόλογός του έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 221 του κανονισμού 1308/2013 για την ΚΟΑ. Διαδικασία, που προβλέπει οικονομικές αποζημιώσεις στους αγρότες με τη μορφή των μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Καλούμε τον κ. Αποστόλου, να προβεί έστω και τώρα στην κατάθεση αιτήματος χορήγησης έκτακτης στήριξης για τους Έλληνες παραγωγούς, στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών κατά το πρόσφατο παράδειγμα του Κύπριου Ομολόγου του.

Οι πληγέντες παραγωγοί της χώρας μας δεν αντέχουν άλλη ολιγωρία!
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις