Χ. Δερμεντζόπουλος: «Δεν μπορεί να χάνουν την εξισωτική όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας…»

«Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ότι θα μας απαντήσει μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μάκη Βορίδη την περασμένη Παρασκευή, με θέμα τις αποζημιώσεις των Εβριτών παραγωγών βάμβακος και σιτηρών, για τις εκτεταμένες ζημιές που είχαν το 2018 στις καλλιέργειές τους, από καιρικά αίτια και πράσινο σκουλήκι.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος σημείωσε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες «αναγνωρίζουν τη ζημιά», ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι εύκολο να βρεθεί από πού θα προκύψει κάποια αποζημίωση, εάν δηλαδή θα είναι από τα ΠΣΕΑ, που καθυστερούν περισσότερο, ή εάν θα είναι από τα de minimis, που καταβάλλονται πιο άμεσα». Εκτίμησε, τέλος, πως διέκρινε «πολιτική διάθεση να δοθεί λύση», ανέφερε, ωστόσο, ότι η όποια απόφαση «θα πρέπει να έχει κάθε νομιμότητα και να ληφθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Δεν μπορεί να χάνουν την εξισωτική όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας…»
Όσον αφορά την ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία ζητά να μην αντιμετωπίζονται οι συντάξεις χηρείας ως άμεσες αλλά ως έμμεσες, ώστε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να μπορούν να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης, ο κ. Δερμεντζόπουλος τόνισε στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας πως «πρόκειται για μία αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί».

Όπως είπε ο βουλευτής, «η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την ενδυνάμωση του εισοδήματος των αγροτών» και «δεν μπορεί να χάνονται αυτές οι ενισχύσεις, της τάξης των 50-150 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα σημαντικό ποσό για τον αγροτικό κόσμο».

Με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Δερμεντζόπουλος ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν την ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων στο πρόγραμμα της εξισωτικής ενίσχυσης, τονίζοντας πως η νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία οι συντάξεις χηρείας λογίζονται ως άμεσες αντί για έμμεσες, «θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τον αγροτικό πληθυσμό που κατοικεί τόσο σε ακριτικές όσο και σε απομονωμένες και ορεινές περιοχές της υπαίθρου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις