Β. Αποστόλου: Η επιβίωση της αιγοπροβατοτροφίας απαιτεί την ενίσχυση με 72 εκατ. Ευρώ

Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Κυβέρνησης να ενισχύσει με 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο και συνολικά με 24 εκατ. ευρώ τους αιγοπροβατοτρόφους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί εμπαιγμό, όχι μόνο για το ύψος της αλλά και για τον αριθμό των πληττόμενων που καλύπτει.

Η αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από τη μειωμένη τιμή πώλησης των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, αλλά και από τη μη πώληση όλης της παραγωγής, τόσο σε κρέας όσο και σε γάλα, ξεπέρασε ανά θηλυκό ζώο τα 8 ευρώ και συνολικά για τους 37.500 αιγοπροβατοτρόφους με 5.800.000 ζώα που η βοήθειά τους θα συνδεθεί με τη συνδεδεμένη έφτασε στα 46,4 εκατ. ευρώ.

Η σύνδεση όμως, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της έκτακτης βοήθειας από κρατικούς πόρους με τη συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά σε κοινοτικούς πόρους, δεν είναι υποχρεωτική, αφού είναι άλλο πράγμα η προώθηση του κλάδου για την οποία δίνεται η συνδεδεμένη και άλλο η επιβίωσή του, στην οποία στοχεύει η έκτακτη βοήθεια.

Υπάρχουν όμως ακόμη 30.000 αιγοπροβατοτρόφοι με ένα πληθυσμό που ξεπερνά τα 3.200.000 ζώα που δραστηριοποιούνται στις απομονωμένες ορεινές και νησιώτικες  περιοχές, στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, καταβάλλοντας από κρατικούς πόρους ανάλογη βοήθεια ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν κι αυτοί, όχι μόνο γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα με τους άλλους, αλλά και δύο ακόμη λόγους:

  1. ότι δεν παίρνουν τις ανάλογες με τους προηγούμενους ενισχύσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα δε θα θεωρήθηκαν δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δόθηκαν αυτές τις ημέρες στην κτηνοτροφία και
  2. γιατί στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει να κρατηθούν μια και αποτελούν τη μοναδική παραγωγική απασχόληση και πηγή εσόδων σε αυτές.

Οι συγκεκριμένοι αιγοπροβατοτρόφοι χρειάζονται όχι μόνο την ίδια μέριμνα, αφού και αυτοί συμβάλλουν στην προσπάθεια να αποτελέσει ο κλάδος τους ένα από τα βασικά εργαλεία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, αλλά και μεγαλύτερη λόγω της τοπικότητας που έχει η δραστηριότητά τους.

Στους χιλιάδες τέτοιους απομονωμένους οικισμούς που έχει η χώρα μας οι οικογένειες που μένουν δεν ξεπερνούν τις 10, από τις οποίες 2 με 3 είναι κτηνοτρόφοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί το συνολικό ποσό των 72 εκατ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει ο κλάδος τησ αιγοπροβατοτροφίας να στέκεται ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά  στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας, αλλά και να   αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις