Οικολόγοι Πράσινοι: Προτάσεις για άμβλυνση της αντίθεσης μεταξύ αλιέων και προστατευόμενων ειδών

Το τελευταίο διάστημα ξεβράζονται νεκρά δελφίνια και μεσογειακές φώκιες σε ακτές νησιών του Αιγαίου, με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης από ανθρώπινο χέρι.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε σαφώς ενάντια και καταδικάζουμε απερίφραστα τις θανατώσεις αυτών των ζώων.
Είναι καιρός για αλλαγές σε ανεπαρκείς διαχρονικά πολιτικές όσο αφορά στην προστασία των θαλάσσιων, προστατευόμενων ειδών.
Ερευνώντας τα βαθύτερα αίτια των γεγονότων αυτών θα δούμε πως οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς συμβαίνει να βρίσκουν νεκρά ζώα που έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα τους και αναγκάζονται να αποσιωπούν τέτοια γεγονότα για να μην τιμωρηθούν.

Επισημαίνουμε ότι το φαινόμενο των νεκρών θηλαστικών (φωκιών και δελφινιών) αφορά κυρίως την παράκτια επαγγελματική αλιεία, καθώς η επαγγελματική αλιεία με συρόμενα εργαλεία γίνεται σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές, και επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται δίχτυα.

Η ανυπαρξία αποζημιώσεων για τέτοιες καταστροφές έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αλιείς, οι οποίοι οδηγούνται, κακώς βέβαια, σε θανατώσεις των θαλάσσιων ζώων που καταστρέφουν τα δίχτυα τους.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε μια σαφή δέσμη μέτρων ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα:

- Να ενεργοποιηθεί άμεσα από το ΕΠΑΛΘ το μέτρο υλοποίησης των παρεμβάσεων που προβλέπονται στους Ειδικούς Στόχους του Άρθρου 6 του σχετικού Κανονισμού και συγκεκριμένα "για την προστασία των εργαλείων και των αλιευμάτων από θηλαστικά και πτηνά προστατευόμενα από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ ή την οδηγία 2009/147/ΕΚ κλπ".

- Θα πρέπει άμεσα και με απλές διαδικασίες, μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να δίνονται αποζημιώσεις στους επαγγελματίες αλιείς για αντικατάσταση των κατεστραμμένων διχτυών από προστατευόμενα είδη, με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η ενεργοποίηση αυτών των αποζημιώσεων, κατ’ αναλογία με τις αποζημιώσεις που δίνονται στους αγρότες για φυσικές καταστροφές, θα επιφέρει την ανακούφιση του κλάδου από υπέρβαρα έξοδα επισκευής και αντικατάστασης διχτυών και θα αμβλύνει σε μεγάλο βαθμότην αντίθεση μεταξύ παράκτιας αλιείας και προστασίας των απειλούμενων ειδών.

Θα πρέπει να ακολουθήσει μια εκτεταμένη πολιτική ενημέρωσης των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων για τα δικαιώματά τους και των λιμενικών αρχών για την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης, μέσω των αποζημιώσεων θα γίνεται γνωστός ο χρόνος, ο ακριβής τόπος και το εκτιμώμενο είδος που προκάλεσε την καταστροφή, και αυτά τα στοιχεία θα έχουν σημαντικό προστιθέμενο όφελος στο Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων και στην ακριβέστερη χάραξη της αλιευτικής πολιτικής της Ελλάδας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουμε ότι στην Κύπρο που εφαρμόζεται το μέτρο εδώ και 2 χρόνια, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία.

Θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα για τον τρόπο που μπορεί και η χώρα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, και προς όφελος όλων, το πρόβλημα των νεκρών προστατευόμενων ειδών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις